Десятки дипломатів РФ у Північній Європі можуть бути шпигунами під прикриттям — ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Десятки дипломатів РФ у Північній Європі можуть бути шпигунами під прикриттям — ЗМІ

Десятки дипломатів РФ у Північній Європі можуть бути шпигунами під прикриттям — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Журналісти викрили десятки російських дипломатів, які можуть бути шпигунами. Третина співробітників російських диппредставництв фактично виконує завдання російської розвідки.

Джерело: Yle

Російські шпигуни у Фінляндії

Фінське видання Yle з'ясувало особи трьох російських розвідників, які раніше працювали у Фінляндії.

Офіційно вони належали до штату посольства, але насправді працювали у підпорядкуванні Служби зовнішньої розвідки Росії, військової розвідки ГРУ чи ФСБ.

Одним із офіцерів російської розвідки, якого ідентифікував Yle, є Дмитро Оторочкін. Він працював у місії в Гельсінкі з 2014 по 2018 рік.

З Фінляндії перейшов на службу в посольство Росії в Копенгагені. Данія депортувала Оторочкіна навесні 2022 року.

Ще один ймовірний шпигун – 60-річний Володимир Комаров, який до квітня 2022 року працював радником місії в Гельсінкі. У російських базах даних його адреса позначена як штаб-квартира російської військової розвідки (ГРУ) у Москві.

Ще один депортований офіцер розвідки ГРУ – 37-річний Дмитро Двінянінов , який працював помічником у місії і має зв’язки у російській зовнішній розвідці.

У Швеції знайшли 21 російського шпигуна

Шведська суспільна телерадіокомпанія SVT встановила особи 21 російського розвідника. Не менше тринадцяти з них працювали в посольстві Росії в Стокгольмі щонайменше до квітня 2022 року.

25 квітня Швеція заявила, що депортує п'ятьох російських дипломатів, дії яких суперечать дипломатичному статусу.

Норвегія також заявила, що депортувала не менше 15 співробітників російської розвідки, які перебували в країні.

За даними норвезької поліції безпеки, причиною видворення стала неадекватна поведінка дипломатів. Наприклад, офіцери розвідки намагалися завербувати джерела інформації та купити передові норвезькі технології.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?