Швеція висилає п'ятьох російських дипломатів
Категорія
Політика
Дата публікації

Швеція висилає п'ятьох російських дипломатів

Швеція висилає п'ятьох російських дипломатів
Джерело:  online.ua

У вівторок, 25 квітня Швеція вирішила виселити п'ятьох співробітників посольства Росії у Стокгольмі.

Джерело: SVT

Яка причина виселення дипломатів РФ зі Швеції

Міністр закордонних справ Швеції Тобіаса Більстрема повідомив, що російським послам запропонували залишити країну, оскільки їхня діяльність несумісна з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини.

Їхня діяльність на нашій території була несумісна з їхнім дипломатичним статусом, — сказав міністр.

Про це оголосили наступного дня після того, як представники різних ЗМІ опублікували черговий епізод розслідування "Війна тіней" про російські розвідувальні операції у скандинавському регіоні. Серед іншого, там йшлося і про російських розвідників у Швеції.

Швеція сьогодні викликала посла Росії Віктора Татаринцева та повідомила йому, що п'ятьом співробітникам посольства було запропоновано залишити країну, оскільки їхня діяльність несумісна з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини, — додав Більстрем.

З Німеччини вислали російських дипломатів

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Німеччина масово вислала з країни російських дипломатів. РФ ухвалила рішення про "дзеркальну" висилку з Росії німецьких дипломатів.

У заяві російського МЗС вказано, що влада ФРН ухвалила рішення про чергове масове висилання співробітників російських дипломатичних представництв у Німеччині.

Там заявили, що засуджують такі дії Берліна, який нібито продовжує демонстративно руйнувати весь масив російсько-німецьких відносин, включаючи їхній дипломатичний вимір.

У МЗС назвали "показовим" те, що німецька сторона, попри її "неодноразові запевнення в небажанні афішувати цей сюжет", порушила їх, нібито поінформувавши про своє рішення представників ЗМІ.

РФ звинуватила Німеччинну у тому, що вона використовує ЗМІ для "контрольованих витоків" і дезінформаційних "вкидів".

Як реакцію на ворожі дії Берліна російською стороною ухвалене рішення про "дзеркальну" висилку з Росії німецьких дипломатів, а також про суттєве обмеження максимальної кількості співробітників німецьких дипломатичних представництв у нашій країні, про що було офіційно повідомлено посла ФРН у Росії Г. фон Гайра в ході бесіди у МЗС Росії 5 квітня 2023 року, — повідомили там.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?