США евакуювали всіх дипломатів через війну у Судані
Категорія
Світ
Дата публікації

США евакуювали всіх дипломатів через війну у Судані

США евакуювали всіх дипломатів через війну у Судані
Джерело:  online.ua

Американські військові провели евакуацію посольства США у Судані, де розпочалася війна між армією та воєнізованим формуванням.

Джерело: ABC

З Судану евакуювали посольство США

Евакуацію підтвердив президент США Джо Байден. Він зазначив, що урядовий персонал евакуювали з з Хартума за його наказом і заявив, що адміністрація продовжить допомагати американцям у Судані.

Я вдячний за неперевершену майстерність наших військовослужбовців, які успішно доставили їх у безпечне місце. І я дякую Джибуті, Ефіопії та Саудівській Аравії, які відіграли вирішальну роль в успіху нашої операції, - сказав він.

Байден сказав, що посольство було тимчасово закрито, але «наша відданість народу Судану та майбутньому, якого вони хочуть для себе, нескінченна».

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що призупинення діяльності посольства в Хартумі було пов'язане зі зростаючим ризиком для безпеки та забезпеченням безпеки персоналу.

Широкомасштабні бойові дії спричинили значну кількість смертей і поранень серед цивільного населення та пошкодження основної інфраструктури та створили неприйнятний ризик для персоналу нашого посольства, - сказав він.

Що відбувається в Судані

15 квітня у столиці Судану Хартумі спалахнули важкі бої між суданською армією та воєнізованим угрупуванням.

Ці зіткнення відбуваються між генералом Абдель-Фаттахом Бурханом, командувачем Збройних сил Судану, і генералом Мохаммедом Хамданом Дагало, головою Сил швидкої підтримки, суданського воєнізованого формування.

Двоє генералів у 2021 році спільно організували військовий переворот у країні, який спричинив розпуск уряду і зірвав перехід до демократії після усунення суданського диктатора в 2019 році.

Через бойові дії вже загинули щонайменше 97 мирних жителів, а ще 365 отримали поранення.

Незважаючи на те, що насильство поширилося з Хартума на інші частини Судану, «найпотужніші бойові дії» зосереджені в густонаселеній столиці, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?