Внаслідок бойових дій в Судані спалахнув літак української авіакомпанії
Категорія
Світ
Дата публікації

Внаслідок бойових дій в Судані спалахнув літак української авіакомпанії

Внаслідок бойових дій в Судані спалахнув літак української авіакомпанії
Джерело:  online.ua

Внаслідок поновлення бойових дій в Судані після чергової спроби державного перевороту в країні, в аеропорту Хартума спалахнув літак української авіакомпанії SkyUp Boeing 737. 

Джерело:  Avianews.com

Що відомо про загоряння українського літака в Хартумі 

Зазначається, що столичний аеропорт в Хартумі захопили спецпризначенці сил швидкого реагування, які протистоять військовим чинної урядової армії.

Представники авіакомпанії SkyUp повідомляють, що спрацював радіобуй на одному з двох літаків компанії, що перебувають у Хартумі.

Зазначається, що наразі неможливо оцінити стан літака та ймовірні пошкодження. 36 співробітників, що перебувають у країні, наразі знаходяться у відносно безпечному місці, з ними є зв’язок.

Наше головне завдання зараз - організувати безпечні умови перебування співробітників та допомогти їм якнайшвидше залишити країну. Ми займаємось цим разом із Посольством України в Єгипті, Почесним Консульством України в Судані, МЗС України та іншими державними структурами, - повідомили представники компанії.

Літаки SkyUp Airlines перебувають в Судані в рамках контракту на умовах ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Египет), Ер-ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).

У зв‘язку із загостренням безпекової ситуації в столиці Республіки Судан Хартумі громадянам України рекомендується утриматися від поїздок до цієї країни.

В МЗС України закликали громадян відмовитись від поїздок до Судану.

 Водночас українцям, які вже знаходяться в країні МЗС радить залишатись в місцях свого проживання та уникати відвідання районів біля аеропортів, військових баз та урядового кварталу.

МЗС також закликало українців, що наразі проживають в Судані повідомити свої дані посольству України в Єгипті: за номером +20 100 00 396 48 або на пошту: [email protected], чи почесному консульству України в Хартумі: за номером +249 91 230 2520.

Крім того, для отримання допомоги у разі загрози життю або здоров‘ю, виникнення інших обставин, що вимагають негайного консульського реагування, українцям слід звертатися за вищевказаними контактами або на "гарячу лінію" МЗС України: +380442381588 або на пошту:  [email protected].

Що відбувається в Судані 

15 квітня в столиці Судану Хартумі та деяких інших місцях спалахнули бойові дії між силами швидкого реагування та підрозділами регулярної армїі.

За попередньою інформацією, бої почалися близько 9:30 ранку за місцевим часом в суботу. Звуки перестрілки було чутно в столичних районах Еркевіт і Спортивне містечко, а також біля аеропорту, в околицях Генштабу суданської армії і біля резиденції "лідера Суверенної ради" генерала Абдель Фаттаха аль-Бурхана.

За інформацією різних видань, сторони конфлікту використовують важке озброєння. Над столицею країни підіймається густий дим.

Крім того, повідомляється про сутички в містах Умдурман, Бахрі і Мараві.

Журналіст Reuters бачив гармати і бронетехніку, розгорнуті на вулицях, і чув звуки пострілів з важкого озброєння поблизу штаб-квартир як армії, так і сил швидкого реагування.

За  інформацією The Africa Report, силам швидкого реагування допомагають найманці ЧВК "Вагнера" у третій спробі державного перевороту за останні 10 років.

Вони мають спільне підприємство Meroe Gold з видобутку корисних копалин, зокрема золота. Їх співпраця допомогла збільшити запаси золота Центробанку Росії, які були необхідні для витрат на вторгнення в Україну.

Через запланований перехід до цивільного правління сили швидкого реагування повинні були бути інтегровані до складу Збройних сил країни.

Водночас генерали ніяк не могли домовитись про те, в які саме терміни це повинно відбутись. Їх суперечка переросла у збройну боротьбу.

Армія, зі свого боку, підпорядковується військовому уряду на чолі з генералом Абдель Фаттахом аль-Бурханом, а сили швидкого реагування - віцепрезиденту, генералу Мохамеду Хамдану Дагало.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?