Фізична активність може спровокувати інсульт — індійські медики дослідили властивості спорту
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Фізична активність може спровокувати інсульт — індійські медики дослідили властивості спорту

Фізична активність може спровокувати інсульт — індійські медики дослідили властивості спорту
Джерело:  online.ua

У нормі, коли людина немає проблем зі здоров'ям, фізична активність корисна та потрібна. Водночас переваги спорту може бути невиправданими для певних категорій осіб.

Джерело: SCI News

Фізична активність може спровокувати інсульт

Зокрема, індійські дослідники дійшли висновку, що спорт для пацієнтів із закупоркою сонних артерій може бути смертельно небезпечним.

Попри те, що для людей зі здоровими сонними артеріями помірні фізичні навантаження приносять величезну користь, для тих, хто страждає на стеноз, вони можуть закінчитися інсультом, – вважає професор Індійського технологічного інституту в Харагпурі Сомнат Рой.

Він пояснює це тим, що у здорових пацієнтів підвищена частота серцевих скорочень збільшує і стабілізує силу опору крові стінці судини, знижуючи ризик стенозу. Але для пацієнтів, які вже страждають на стеноз, це може бути не так корисно.

Навпаки – інтенсивні вправи чинять несприятливий вплив на пацієнтів з помірним або більш високим рівнем стенозу.
Довідка. Дійти цих висновків вчені змогли після вивчення спеціалізованої обчислювальної моделі для імітації кровотоку в сонних артеріях у разі трьох стадій стенозу: без блокади, з легкою 30% блокадою і з помірною 50% блокадою.

Чи варто насторожитись іншим людям

Якщо в анамнезі у вас не було проблем з артеріями, не варто хвилюватись і оминати фізичну активність сподіваючись, що це стане профілактикою захворювання. Навпаки – для здорових і легких випадків умови вправ поліпшили здоров'я змодельованої сонної артерії. А ось результати за помірної блокади були тривожними.

Учені з'ясували, що перепад тиску в місці звуження може спричинити відрив бляшки, яка його провокує, що цілком ймовірно може спровокувати ішемічний інсульт.

Читайте також:

  • МОЗ затвердило список протипоказань для вакцинації від коронавірусу

  • В Україні хочуть посилити відповідальність за підробку COVID-сертифікатів

  • В Україні вперше судили за підробку COVID-сертифікатів

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?