Франція нагадала про єдиний шлях закінчення війни в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Франція нагадала про єдиний шлях закінчення війни в Україні

Франція нагадала про єдиний шлях закінчення війни в Україні
Джерело:  online.ua

Війна на Донбасі триває майже 7 років, з весни 2014 року, і приблизно стільки ж триває процес її врегулювання. Станом на початок 2021 року він виражений двома форматами — Тристоронньою контактною групою та контактами між країнами-учасницями “нормандської четвірки”. Французьке Міністерство закордонних справ, яке бере участь у процесі, назвало саме “нормандію” та мінські домовленості базою для механізму припинення протистояння. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт МЗС.

“Мінські домовленості є єдиною погодженою базою у процесі врегулювання конфлікту на Донбасі”, - заявили дипломати.

Французький та німецький уряди продовжуватимуть надалі свої зусилля у “нормандському форматі” з повного виконання мінських домовленостей. Офіційний Париж відзначив налаштованість на продовження відповідних контактів.

Нещодавно також стало відомо, що українська сторона разом з партнерами з Німеччини та Франції готує новий план врегулювання. Це підтвердив керівник Офісу президента Андрій Єрмак під час виступу у вівторок, 9 березня.

Сам політик назвав це дуже потужним кроком, а запропонували відповідну ініціативу саме Берлін з Парижем.

Нагадаємо, тим часом переговори на рівні Тристоронньої контактної групи залишаються заблокованими упродовж останніх місяців. Російська сторона висуває один за одним різноманітні ультиматуми й не збирається займатися врегулюванням до виконання своїх вимог.

Наприклад, торік окупанти вимагали скасувати постанову Верховної Ради про місцеві вибори в Україні, де говорилося про голосування виключно на підконтрольних територіях. Наразі вони вимагають від Києва підтримати план врегулювання, розроблений у Москві.

Як повідомляв ONLINE.UA, ідею українського лідера Володимира Зеленського, який запропонував особисті зустрічі з кожним лідером нормандської четвірки, позитивно оцінили в Німеччині. Представник німецького уряду заявив про готовність канцлерки ФРН Ангели Меркель особисто зустрітися із Зеленським, щоб обговорити Донбас.

 Берліні підкреслили, що Меркель і так знаходиться в постійних контактах як з владою України, так і з іншими учасниками нормандської четвірки, але німецький уряд взяв до відома пропозицію Зеленського і своєчасно проінформує Київ про графік Меркель.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?