Саміт G20 погодив спільну декларацію на тлі дискусій щодо України
Категорія
Світ
Дата публікації

Саміт G20 погодив спільну декларацію на тлі дискусій щодо України

Саміт G20 погодив спільну декларацію на тлі дискусій щодо України
Джерело:  online.ua

9 вересня офіційно стало відомо, що Саміт країн "Групи двадцяти" погодив спільну декларацію, попри розбіжності між державами-учасницями у питанні війни РФ проти України, однак жодних подробиць поки немає.

Джерело:  Reuters

G20 погодила спільну декларацію, попри розбіжності щодо України

За словами прем’єра головуючої у G20 Індії Нарендра Моді, члени "Великої двадцятки" нарешті змогли узгодити спільну декларацію, що підтверджує той факт, що учасниці змогли знайти компромісні формулювання у блоках, які стосуються війни РФ проти України.

Завдяки складній роботі усіх команд ми отримали консенсус щодо декларації саміту лідерів G20. Оголошую про погодження декларації, – заявив Нарендра Моді.

 Прем’єр Індії поки офіційно не оголосив, які конкретно формулювання вдалося погодити.

Що відомо про дискусії на саміті G20 щодо російсько-української війни

Журналісти звертають увагу на те, що серед країн-членів G20 суттєво відрізняються погляди на російсько-українську війну.

До прикладу, західні лідери наполягають на жорсткому осуді РФ, а от як країни Глобального півдня закликають сконцентруватися на економічних питаннях.

Формулювання можуть бути подібними до тих, які визначили для декларації саміту в Індонезії у 2022 році. Там зазначили, що більшість країн засуджують Росію за розв’язану війну, але є також інші погляди. У проєкті декларації саміту, з яким ознайомилися журналісти, у розділі "геополітична ситуація" ще не було тексту.

Не можна також не звернути увагу на те, що президент КНР Сі Цзіньпін не поїхав на саміт, як і російський диктатор Володимир Путін.

Згідно з даними журналістів, у ЄС мають намір скористатися відсутністю на саміті "Групи двадцяти" лідерів Китаю і Росії, щоб налагодити контакти з лідерами країн Глобального Півдня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?