Гаазький суд почав слухання у справі України проти Росії
Категорія
Україна
Дата публікації

Гаазький суд почав слухання у справі України проти Росії

Гаазький суд почав слухання у справі України проти Росії
Джерело:  online.ua

Міжнародний арбітражний суд розпочинає в Гаазі слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці. Інцидент трапився в листопаді 2018 року, російські прикордонники обстріляли і захопила три кораблі Військово-Морських Сил України і 24 українських військовослужбовців – моряків.

Джерело:  Радіо Свобода

Сьогодні представники Росії мають провести перший раунд усних аргументів. Завтра, 12 жовтня слово нададуть українській стороні. Аргументацію сторін під час вступного слова транслюватимуть онлайн.

«Справа – дуже важлива для України. Ми доводимо протиправність поведінки РФ по відношенню до нашої держави, незаконність затримання і утримання українських військових кораблів та протиправного судилища проти наших моряків, які дев’ять місяців провели в російській тюрмі», – заявляв раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба щодо важливості цієї справи.

Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня. Також зарезервовано дату 16 жовтня на випадок необхідності. Слухання проходитимуть у будівлі Палацу миру в гібридному форматі. Через коронавірус використовуватимуть відеозв'язок. Сьогоднішнє засідання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною.

За словами глави українського МЗС, справа є визначальною для світу, оскільки Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов’язком.

Що відомо про затримання Росією військових кораблів України біля Керчі

  • 25 листопада 2018 року російські прикордонники неподалік від Керченської протоки з застосуванням зброї захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків

  • Українських військовослужбовців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії

  • Міжнародний трибунал із морського права наказав Росії негайно звільнити військових і повернути кораблі. Москва відмовилася це зробити.

  • Між Україною і Росією зрештою відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

  • 18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?