Газ з Росії вще може потрапляти на ринок ЄС — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

Газ з Росії вще може потрапляти на ринок ЄС — CNN

Газ з Росії вще може потрапляти на ринок ЄС — CNN
Джерело:  online.ua

Європейські посадовці досі не мають впевненності, що у довгостроковій перспективі зможуть забезпечити свої потреби у блакитному паливі без поставок газу з Росії.

Джерело:  CNN

Чи зможе ЄС повністю обійтись без російського газу 

За інформацією журналістів американського телеканалу, в Європі найбільш занепокоєні тим, що більша частина зібраних газових резервів Європи - це зріджений природний газ.

СПГ - це настільки очевидне рішення, що воно стало пріоритетом, але оскільки СПГ настільки гнучкий і продається, його походження трохи складніше відстежити. Це означає, що побічно частина СПГ може надходити з Росії, що як і раніше буде сприяти їх доходам, - пояснює науковий співробітник Центру досліджень європейської політики Мілан Елкербоут.

Хоча ЄС заявляє, що більшість його СПГ купується в США, Катарі та Нігерії, він часто продається на біржах, де контракти укладаються на обсяги без будь-якого посилання на походження.

Що відомо про поставки СПГ з Росії до ЄС 

Бельгія та Іспанія стали другою та третьою країнами у світі за кількістю імпортованого зрідженого газу з Росії. Загалом ЄС планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з РФ.

Цього року ЄС планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з Росії, незважаючи на те, що прагне відмовитися від російського викопного палива до 2027 року.

За даними аналізу неурядової організації Global Witness, за перші сім місяців цього року Бельгія та Іспанія були другим і третім за величиною покупцем російського СПГ після Китаю.

Global Witness повідомляє, що це зростання набагато різкіше, ніж середньосвітове зростання імпорту російського СПГ, яке становило 6% за той самий період.

За даними Global Witness, вартість СПГ, імпортованого з січня по липень за цінами спотового ринку, склала 5,29 млрд євро.

Більшість російського газу надходить з підприємства «Ямал СПГ», контрольним пакетом якого володіє російська компанія «Новатек». Інші пакети акцій належать французькій Total Energies, китайській CNPC і китайському державному фонду.

Читайте також:

  • Австрійська компанія продовжить закуповувати російський газ до 2040 року

  • Доходи РФ від продажу газу до Європи цьогоріч впадуть на 75%

  • G7 i ЄС заборонять відновлювати поставки газу РФ на маршрутах до Європи — FT

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?