Газпром наростив транзит газу через українську ГТС
Категорія
Економіка
Дата публікації

Газпром наростив транзит газу через українську ГТС

Газпром наростив транзит газу через українську ГТС
Джерело:  online.ua

Російський монополіст "Газпром" збільшив транзит газу через газотранспортні системи України, вийшовши до звичних жовтневих рівнів, однак обсяги наразі залишаються нижчими, аніж передбачено у контракті. Нагадаємо, востаннє Україна та РФ підписали контракт наприкінці 2019 року і він діятиме протягом 2020-2024 років.

Джерело:  Інтерфакс-УкраїнаBloomberg

Сьогодні російська компанія анонсувала, що має закачати газ у п’ять своїх підземних сховищ, розташованих у Європі. Як заявляє очільник "Газпрому" Олексій Міллер, сторони вже визначилися з обсягами та шляхами транспортування.

В той же час, з початку поточного місяця російський монополіст значно скоротив транзит через Україну – до 57 млн кубометрів на добу.

Нещодавно генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон повідомив, що денний транзит Газпрому станом на 5 листопада становить 88 млн кубометрів. Це при тому, що контрактом передбачено 109 млн кубометрів транзиту через газотранспортні системи України. Приблизно такий самий розмір прокачки російського газу до Словаччини, 83 млн кубометрів.

"Газпром" не докуповував додаткових потужностей польської ділянки "Ямал-Європа"

Міллер раніше озвучував плани завершити закачування в підземні сховища РФ до 8 листопада. І лише після цього почати заповнювати свої потужності в деяких європейських країнах, насамперед, Німеччині та Австрії. На ринку очікували, що з метою ефективнішого втілення цих планів "Газпром" задіє невикористані вільні потужності на українському та польському напрямках. Але російський монополіст наразі не докуповував додаткових потужностей польської ділянки газопроводу "Ямал-Європа". Тут варто додати, що цього місяця її заброньовано лише на третину.

"Газпром" забронював додаткові 10 млн кубометрів потужностей на кордоні зі Словаччиною, а також на вихідних 6-7 листопада закачав невеликий обсяг газу у німецькі сховища.

Минулого місяця ми повідомляли, що радник президента США з питань глобальної енергетичної безпеки Амос Хохштейн переконаний, що РФ – за крок до використання природного газу як політичного інструменту.

"Я думаю, що ми близькі до цієї межі, якщо Росія насправді має газ для поставок і не робить цього, і зробить це лише якщо Європа пристане на її інші вимоги, які абсолютно не пов’язані", — заявив Хохштейн.

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?