Газпром зупинив транзит газу через Україну до Угорщини
Категорія
Економіка
Дата публікації

Газпром зупинив транзит газу через Україну до Угорщини

Газпром зупинив транзит газу через Україну до Угорщини
Джерело:  online.ua

Російський “Газпром” з п’ятниці, 1 жовтня, зупинив транзит природного газу через територію України - йдеться про частку блакитного палива, яка передбачена для продажу Угорщині.

Джерело: Оператор ГТС України

За оприлюдненими даними, одночасно з цим транзит до Угорщини законтрактований на подальший рік до вересня 2022 року.

“З початку нової газової доби (07:00) зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини. Заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) у розмірі 24,6 млн м3 на добу”, - наголосили в організації.

У компанії уточнили, що з 1 жовтня 2021 року набув чинності контракт між урядами Росії та Угорщини стосовно транспортування газу. Обсяги такого постачання сягають 4,5 мільярда кубометрів палива на рік, а джерелом транспортування стане “Турецький потік”.

“З урахуванням того, що імпорт природного газу з Угорщини відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту відсутні”, - говориться у заяві.

Своєю чергою генеральний директор “Оператора ГТС України” Сергій Макогон оголосив, що монополізація газових маршрутів російським урядом - це удар проти головних принципів, за якими функціонують газові ринки Євросоюзу. Йдеться перш за все про конкурентність і прозорість.

“Посилення домінуючого положення одного гравця та використання їм важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокуючого зростання цін на газ в Європі має бути зупинено”, - оголосив Макогон.
Кремль про поставки в Угорщину

Речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи конфлікт між офіційними Києвом та Будапештом, цинічно зазначив, що Росія була і залишається "абсолютним і незаперечним гарантом енергетичної безпеки" Європи.

Пєсков також почав запевняти, що довгостроковий контракт "гарантуватиме надійні, передбачувані, ритмічні поставки палива до Угорщини за гарантованими економічно вигідними маршрутами".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?