Генасамблея ООН засудила спробу РФ анексувати окуповані території України — проти 5 країн
Категорія
Політика
Дата публікації

Генасамблея ООН засудила спробу РФ анексувати окуповані території України — проти 5 країн

Генасамблея ООН засудила спробу РФ анексувати окуповані території України — проти 5 країн
Джерело:  online.ua

12 жовтня Генеральна асамблея ООН проголосувала за резолюцію, яка засуджує російські псевдореферендуми та спробу анексії території України. Проти проголосувало 5 держав, 35 утрималися, 193 країн-членів проголосували за резолюцію.

Джерело: засідання генасамблеї ООН, Суспільне

Результати голосування Генасамблеї ООН

Резолюція має назву "Територіальна цілісність України. Захист принципів статуту ООН".

Її розглянули на 11-й надзвичайній спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН з 10 жовтня.

143 із 193 країн-членів проголосували за резолюцію, 35 утрималися, 5 — проголосували проти.

Проти проголосували: Росія, Білорусь, Сирія, Нікарагуа, Північна Корея. Утримались, зокрема, Алжир, Вірменія, Болівія, Бурунді, Індія, ЦАР, Китай, Конго, Куба, Еритрея, Таджикистан, В'єтнам, Зімбабве, Таїланд, Уганда.

Фото - скриншот

Авторами резолюції були 67 держав.

Ця резолюція не лише про підтримку територіальної цілісності нашої держави, але й про здатність міжнародної спільноти відстояти основоположні принципи Статуту ООН, - зазначила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Резолюція закликає держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України, а також вимагає від РФ негайно скасувати свої рішення щодо анексії, і повністю і безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Лінда Томас-Грінфілд, представниця США в ООН, під час виступу зазначила, що як і в 2014 році Росія намагається "перевірити" ключові принципи міжнародного права.

Яким чином ще можна пояснити таку неповагу до цінностей суверенітету, територіальної цілісності, миру, безпеки? Як іще можна пояснити жахливі напади на мирних жителів та цивільну інфраструктуру цього тижня? Як іще ми можемо пояснити власне ті самі слова Путіна про загрозу використання ядерної сили? Це погрози проти цієї організації, це погрози проти усіх нас... Але ми також чітко доносимо, що ми відкидаємо будь-які спроби анексії Росією, що ми відкидаємо таке ставлення до територіальної цілісності та національного суверенітету, ми відкидаємо подібні дії, тому що віримо в ООН, - сказала вона.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?