Геноцид РФ в Україні. Міжнародний суд ООН у Гаазі поновив слухання справи
Категорія
Політика
Дата публікації

Геноцид РФ в Україні. Міжнародний суд ООН у Гаазі поновив слухання справи

Геноцид РФ в Україні. Міжнародний суд ООН у Гаазі поновив слухання справи
Джерело:  online.ua

Міжнародний суд ООН у Гаазі 18 вересня поновив слухання справи України проти РФ щодо геноциду українського народу. 18 вересня у суді свої покази надавала Росія.

Джерело: ООН

У Гаазі проходять слухання щодо геноциду українського народу

У Міжнародному суді ООН в Гаазі 18 вересня поновилися слухання у справі України проти Росії. Вони триватимуть до 27 вересня.

Україна позивається через хибне трактування Росією Конвенції про запобігання геноциду. Йдеться про те, що РФ виправдовувала напад на Україну "захистом" від геноциду в Донецькій і Луганській областях.

Свій позов Україна подала 26 лютого 2022 року. Пізніше позивачами стали ще 33 країни, але суд не визнав декларацію про інтервенцію від США, бо вони мали застереження до однієї зі статей конвенції. Це безпрецедентна кількість держав: 34 країни, тобто 20% членів ООН, задіяні в процесі.

Суд слухатиме аргументи сторін протягом двох тижнів. Україну представляє делегація на чолі з послом з особливих доручень МЗС Антоном Кориневичем. Росію – людина з аналогічною посадою, Геннадій Кузьмін. РФ виступатиме 18 та 25 вересня, Україна – 19 і 27 вересня.

І Україна, і Росія є учасниками Конвенції про запобігання геноциду. А Міжнародний суд ООН має юрисдикцію розглядати міждержавні спори за заявою однієї зі сторін щодо порушення положень міжнародних договорів.

Позов України проти Росії

РФ неправдиво стверджувала, що в Луганській та Донецькій областях України були "акти геноциду", на цій підставі визнала самопроголошені "Л/ДНР", а потім оголосила про повномасштабне вторгнення (так звану СВО).

Україна рішуче заперечує, що такий геноцид мав місце, а Росія не має законних підстав для дій в Україні та проти неї "з метою запобігання та покарання за будь-який передбачуваний геноцид".

Україна звинувачує Росію у плануванні актів геноциду в Україні та стверджує, що РФ умисно вбиває та завдає тяжких тілесних ушкоджень представникам української національності, тобто вчиняє геноцид проти українського народу.

4 вересня голова незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе заявив, комісія не дійшла висновку, що в Україні відбувається геноцид.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?