Генпрокуратура України оголосила підозру очільнику «вагнерівців»
Категорія
Україна
Дата публікації

Генпрокуратура України оголосила підозру очільнику «вагнерівців»

Генпрокуратура України оголосила підозру очільнику «вагнерівців»
Джерело:  online.ua

Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру в посяганні на територіальну цілісність України керівнику ПВК «Вагнер».

Джерело: пресслужба  Офісу генпрокурора

За що оголосили підозру очільнику «вагнерівців»

Генпрокуратура зазначає, що керівник приватної військової компанії «Вагнер» у період з липня 2014 року по березень 2015 року перебував на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей та здійснював командування підпорядкованими йому підрозділами бойовиків та координував їхні дії. При цьому така діяльність здійснювалась за попередньою домовленістю високопосадовцями Збройних Сил Російської Федерації.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора громадянину Російської Федерації – керівнику приватної військової компанії «Вагнер» повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, а також у пособництві ведення агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 КК України), - повідомили в Офісі генпрокурора України.

За даними прокуратури, учасники ПВК «Вагнер» спільно з підрозділами регулярних військ РФ та незаконних збройних формувань вели бойові дії проти Збройних Сил України, у результаті чого порушили територільну цілісність нашої держави шляхом тимчасової окупації частини її території.

Під час розслідування стало відомо, що у січні-лютому 2014 року його підрозділи вели інтесивні бойові дії проти підрозділів сил АТО на Дебальцевському напрямку. Під час боїв керівник ПВК «Вагнер» безпосередньо підпордяковувався командувачу 2 армійського корпусу генерал-лейтенанту ЗС РФ.

Питання щодо оголошення в розшук підозрюваного керівника «вагнерівців» наразі вирішується.

Розлідування кримінальної справи здійснює Головне слідче управління СБУ.

Фото: commons.wikimedia.org

Хто такі «вагнерівці»

ПВК «Вагнер» - російська військова структура, що комплектується найманцями, створена 2013 року. Брала участь у бойових діях у низці конфліктів, зокрема, на Донбасі на стороні Росії, в Сирії на боці союзника Росії режиму Асада, в Судані.

У російських ЗМІ організація позиціюється як приватна військова компанія, що перебуває під командуванням відставного підполковника ЗС РФ Дмитра Уткіна, позивний «Вагнер».

Нагадаємо, що раніше Рада Євросоюзу офіційно затвердила санкції проти членів приватної військової компанії «Вагнер», а також трьох пов’язаних із нею енергетичних компаній.

Варто зазначити, що, оскільки «вагнерівці» не входить до складу російських регулярних військ, офіційно такого угруповання не існує. Кількість учасників ПВК оцінюють у 2 500 бійців. Більшість найманців раніше перебували в місцях позбавлення волі. У зонах конфліктів, за даними Conflict Intelligence Team, їм платять до 200 тисяч рублів.

Офіційно існування приватної компанії в Кремлі заперечують.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?