Генпрокурорка Венедіктова ухвалила термінове рішення по колишньому голові КСУ Тупицькому
Категорія
Політика
Дата публікації

Генпрокурорка Венедіктова ухвалила термінове рішення по колишньому голові КСУ Тупицькому

Генпрокурорка Венедіктова ухвалила термінове рішення по колишньому голові КСУ Тупицькому
Джерело:  online.ua

16 липня на 11:00 ексглава КСУ Олександр Тупицький викликаний до Офісу генпрокурора України для вручення підозри у кримінальній справі. За словами адвоката, справа стосується кримінального провадження, відкритого за заявою нардепа Ярослава Юрчишина.

Джерело: Facebook адвоката Ростислава Кравця

Адвокат заявляє, що повістку доставили о 21:55 напередодні, 14 липня, нібито з порушенням норм КПК. Кравець опублікував фото повістки, підписаної генпрокуроркою Іриною Венедіктовою, під яким написав, що справа стосується рішення від 27 жовтня 2020 року за заявою Юрчишина.

Повістка Тупицькому в ГПУ (фото - facebook.com/rkravets)

Сам депутат раніше повідомляв, що станом на 30 жовтня за його заявою в Єдиному реєстрі судових розслідувань зареєстрували кримінальне провадження за ст. 109 (замах на захоплення влади) щодо суддів КСУ.

"В рамках цього виробництво можна цілком законно, чи не політично, можна довести, чи була змова з метою захоплення влади", - заявляв тоді нардеп.

Верховний суд визнав незаконним указ Зеленського по Тупицькому

Як відомо, 14 июля Верховний Суд визнав незаконним і скасував указ президента Володимира Зеленського, яким він відменив призначення Олександра Тупицького з посади голови Конституційного Суду. В указі Зеленського йдеться, що зроблено це з метою забезпечення дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки.

Тупицький вирішив оскаржити указ Зеленського в Верховному суді. Після рішення суду на користь Тупицького представник Зеленського Сергій Нікіфоров заявив, що президент неприємно здивований рішенням ВСУ і назвав це відвертою спробою повернути його до керма Конституційного Суду.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в свою чергу пояснив, що рішення Верховного Суду суперечить юридичній логіці.

У чому підозрюють Тупицького

  • 28 грудня 2020 року Тупицький був викликаний на допит в Офіс генпрокурора, де йому повинні були вручити підозру у справі про приватизацію Зуєвського енергомеханічного заводу в Донецькій області. Тупицький не прийшов на допит, після чого генпрокуратура звернулася до президента Володимира Зеленському з проханням відсторонити Тупицького з посади голови КСУ в зв’язку з кримінальним провадженням.

  • 29 грудня 2020 року Зеленський відсторонив Тупицького з посади на 2 місяці, а 27 березня 2021 року скасував указ Януковича про призначення його главою КСУ від 14 травня 2013 року.

  • Зеленський впевнений, що цей склад суддів КСУ потрібно терміново поміняти. При цьому перезавантаження КСУ, на його думку, повинно початися з відставки Тупицького.

  • Судові засідання у справі Тупицького тривають, але він на них не являється.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?