Генсек ООН передав Кремлю пропозиції щодо відновлення зернової угоди
Категорія
Політика
Дата публікації

Генсек ООН передав Кремлю пропозиції щодо відновлення зернової угоди

Генсек ООН передав Кремлю пропозиції щодо відновлення зернової угоди
Джерело:  online.ua

За словами генсека ООН Антоніу Гутерріша, він передав керівнику МЗС РФ Сергію Лаврову власні пропозиції щодо відновлення "зернової угоди" та розблокування експорту українського зерна. 

Джерело:  Reuters

Що відомо про пропозиції ООН до Росії щодо відновлення зернової угоди

Зазначається, що Лавров отримав лист від Гутерріша напередодні зустрічі російського диктатора Володимира Путіна з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Я вважаю, що ми представили пропозицію, яка може стати основою для відновлення, але відновлення, яке має бути стабільним. Ми не можемо мати чорноморську ініціативу, яка переходить від кризи до кризи, від призупинення до призупинення. Ми повинні мати щось, що працює і працює на благо всіх, - зазначив генсек ООН.

Водночас російський дипломат на умовах анонімності заявив агентству, що в листі Гутерріша Лаврову "немає жодних одкровень" і що в ньому просто "підсумовані попередні ідеї ООН, які не спрацювали".

У нас є конкретні рішення... що дають змогу забезпечити ефективніший доступ російських продуктів харчування і добрив на світові ринки за адекватними цінами. Я вірю, що, серйозно працюючи, ми зможемо знайти позитивне рішення для всіх, - підкреслює Гутерріш.

Що відомо про позицію Туреччини щодо відновлення зернової угоди 

Під час зустрічі міністра закордонних справ Туреччини Хакана Фідана з російським колегою Сергієм Лавровим, перший заявив про необхідність відродження Чорноморської зернової угоди.

Фідан наголосив на важливості відродження угоди та підтвердив рішучість Туреччини сприяти зусиллям у цьому напрямку.

Ми продовжимо працювати над відродженням Чорноморської зернової угоди, яка має вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки, стабільності і миру в Чорноморському регіоні, - підкреслив турецький чиновник.

Турецький міністр додав, що ООН підготувала пакет пропозицій щодо відновлення зернової угоди, який "забезпечить належні підстави для відновлення угоди".

Лавров, зі свого боку, заявив, що Росія не бачить ознак того, що вона отримає так звані "гарантії", яких вона вимагає. Водночас готова повернутись до угоди, якщо "будуть виконані обіцянки Заходу перед Москвою".

Міністр Росії заявив, що санкції Заходу перешкоджають експорту російського зерна і добрив.

Під час переговорів Лавров проскиглив колезі про те, що Росія виключає формулу миру, яку запропонував президент Володимир Зеленський.

Зокрема російський міністр заявив, що Росія готова збільшити поставки газу до Туреччини й реалізувати домовленості між двома країнами про створення газового хабу.

Зі свого боку ми підтвердили прихильність Росії всім домовленостям щодо збільшення експорту природного газу, в тому числі шляхом реалізації ініціативи глав наших держав про створення єдиного газорозподільного хабу в Тюркіє, - заявляє Лавров.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?