Генсек ООН запропонував допомогу із демілітаризацією ЗАЕС та продовженням зернової угоди
Категорія
Україна
Дата публікації

Генсек ООН запропонував допомогу із демілітаризацією ЗАЕС та продовженням зернової угоди

Генсек ООН запропонував допомогу із демілітаризацією ЗАЕС та продовженням зернової угоди
Джерело:  online.ua

Під час зустрічі із президентом Володимиром Зеленським у Києві генсек ООН Антоніу Гутерреш запропонував посередництво у питанні демілітаризації окупованої злочинною армією РФ Запорізької АЕС та продовженні зернової угоди. 

Джерело: спільний брифінг Гутерреша та Зеленського

Що відомо про перспективи демілітаризації ЗАЕС 

Безпека та захист Запорізької атомної електростанції також є життєво важливими. Я вважаю, що можливе посередництво задля повної демілітаризації цієї території з одночасним забезпеченням поверненням станції до нормальної роботи, мало б важливе значення. Організація Об'єднаних Націй готова запропонувати свої добрі послуги, - зазначив Гутерреш.

Він зазначив, що кінцевою метою ООН у питанні розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України є досягнення справедливого миру відповідно до статуту організації та міжнародного права.

Позиція ООН абсолютно чітка - російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність України мають бути збережені згідно з міжнародно визнаними кордонами України. Наша кінцева мета також зрозуміла - справедливий мир згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом і резолюцією Генасамблеї з нагоди річниці початку війни, - зазначив генсек ООН.

Що відомо про перспективи продовження зернової угоди

Гутерреш висловив сподівання, що зернову угоду між Україною та РФ, термін дії якої спливає 18 березня, буде продовжено.

Я дякую пану генеральному секретарю за незмінну допомогу нашим зусиллям заради стабільності продовольчих ринків і продовольчого експорту. Ми погодились сьогодні, що продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для усього світу, - підкреслив зі свого боку президент Володимир Зеленський.

За його словами, важливо продовжувати роботу зі збереження гуманітарної ініціативи з експорту українського зерна.

До речі, в межах цієї ініціативи нам вже вдалося залучити майже 200 мільйонів доларів та відправити понад 140 тисяч тонн українського збіжжя до Європи, Кенії, Ефіопії, Сомалі, до країн, що страждають від голоду. І я впевнений, що разом з ООН ми можемо значно посилити цю нашу ініціативу, так само як і Чорноморську зернову ініціативу. Це дасть ще більше гарантій для світової продовольчої безпеки, - зазначив голова держави.

Антоніу Гутерреш зі свого боку підкреслив, що завдяки зерновій угоді вдалося забезпечити експорт 23 млн тонн зерна з українських портів.

Це сприяло зменшенню глобальної ціни на продовольство і надало надзвичайну допомогу людям, які також сплачують високу ціну за війну, особливо у світі, що розвивається. Насправді, індекс продовольчих цін від агропромислових організацій знизився майже на 20% впродовж останнього року, - зазначив генсек ООН.

За його словами, експорт українського і російського продовольства та добрив має важливе значення для глобальної безпеки продовольства і цін на продовольство.

Я хочу підкреслити критичну важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня, - наголосив генсек ООН.

Також генеральний секретар ООН відзначив важливість роботи зі створення умов, аби забезпечити максимально можливе використання інфраструктури для експорту через Чорне море. Він підкреслив, що це має відповідати цілям Чорноморської зернової ініціативи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?