Гігантська комета Диявола скоро вибухне в космосі — що відомо
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Гігантська комета Диявола скоро вибухне в космосі — що відомо

комета

Комета 12P / Понса-Брукса, яка стала вже знаменитою та отримала прізвисько комета Диявола через незвичайний вигляд її коми, має знову вибухнути в космосі 30 грудня. Учені з'ясували, що виверження на кріовулканічній кометі, яка летить до Землі, відбуваються приблизно кожні 2 тижні.

Гігантська комета Диявола скоро вибухне в космосі

Свою назву короткоперіодична комета, яка зараз наближається до Сонця та нашої планети, отримала на честь її першовідкривачів Жана-Луї Понса та Вільяма Роберта Брукса. Перший астроном уперше виявив її 1812 року, а другий — 1883 року. Так учені змогли визначити період обертання комети навколо Сонця, який становить 71 рік.

Комету 12P / Понса-Брукса також називають кометою типу Галлея, тому що вона має приблизно такий самий розмір, як і знаменита комета Галлея, а також тому, що її орбітальний період приблизно такий самий. Хоча більшості комет потрібні тисячі років, щоб здійснити повний оберт навколо Сонця.

Цей об'єкт — це кріовулканічна або холодна вулканічна комета, на якій відбуваються часті виверження. Але замість того, щоб вивергати розплавлену породу й лаву, як вулкани на Землі, кріовулканічна комета викидає суміш газів і льоду. Коли комета 12P / Понса-Брукса наближається до Сонця, то вона нагрівається, і зростає тиск у її ядрі. Тиск зростає доти, доки азот і окис вуглецю не вибухнуть. У результаті в космос відлітають крижані уламки через великі тріщини в оболонці ядра.

Ці газоподібні потоки створюють незвичайну форму коми комети 12P / Понса-Брукса, через що утворюється порожнина в комі, яка за формою нагадує роги Диявола. Тому цей об'єкт отримав своє прізвисько — комета Диявола.

Комета діаметром приблизно 30 км цього року вивергалася десятки разів, і вчені змогли визначити закономірність у часі появи вивержень. Учені дійшли висновку, що лід і газ комета викидає з великою силою приблизно кожні 2 тижні.

Останнє велике виверження на кометі 12P / Понса-Брукса сталося 14 грудня. Так учені дійшли висновку, що на наступний масштабний вибух варто очікувати 30 грудня, хоча він може статися й 29 грудня.

За словами Річарда Майлза з Британської астрономічної асоціації, велика кількість тепла, що виходить від Сонця, провокує комету кожні 2 тижні вивергати величезні потоки газу й уламків.

Востаннє неозброєним оком комету Диявола бачили на Землі 1954 року. У квітні наступного року вона перебуватиме на найближчій відстані від Землі, водночас її зоряна величина досягне значення +4. Тому в травні та червні 2024 року комету можна буде також побачити неозброєним оком. Астрономи вважають, що найяскравіше комета Диявола сяятиме в нічному небі 2 червня 2024 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?