Поряд із Землею вперше за 70 тис років пролетіла комета Леонарда
Категорія
Технології
Дата публікації

Поряд із Землею вперше за 70 тис років пролетіла комета Леонарда

Поряд із Землею вперше за 70 тис років пролетіла комета Леонарда
Джерело:  online.ua

Китайському космічному апарату вдалось зробити унікальні знімки комети Леонарда під час її першого за останні 70 тис років наближення до Землі.

Джерело: The Daily Mail

Поряд із Землею вперше за тисячі років пролетіла унікальна комета

Комету помітили у січні 2021 року, с того моменту вона стрімко наближалась до Землі на швидкості приблизно 257 км/год.

Опублікований знімок вирізаний із короткого відео, яке було зроблено під час наближення комети до Землі. 12 грудня цього року комета Леонарда підійшла на найближчу відстань до Землі за останні 70 тис. років.

Китайський супутник зафіксував комету Леонарда на тлі північного сяйва.

Що відомо про комету Леонарда

Грегорі Джей Леонард помітив комету 3 січня 2021 в обсерваторії Маунт-Леммон (штат Арізона), за рік до її наближення на мінімальну відстань від Сонця.

Востаннє ця комета з'являлася у внутрішній Сонячній системі 70 тис. років тому.

Цей космічний об'єкт рухається гіперболічною траєкторією, іншими словами, покине Сонячну систему після зближення з Сонцем.

Янван-1 — космічний телескоп, запущений на початку цього року для спостереження за Всесвітом. Телескоп також допомагає шукати астероїди, які наближаються до Землі.

Вчені відкрили найбільшу за всю історію спостережень комету

Комета Бернардінеллі-Бернштейна має діаметр 150 кілометрів і вперше помічена ще в 2014 році. Однак, лише у вересні 2021 року дослідникам вдалось підтвердити її існування, вирахувати орбіту та дізнатись про деякі основні параметри небесного тіла.

група астрономів на чолі з першовідкривачами комети Педро Бернардінеллі (Pedro Bernardinelli) і Гері Бернстайном (Gary Bernstein) з Пенсільванського університету опублікували результати багаторічного дослідження, в якому виклали результати ретельного аналізу даних спостережень, проведених за допомогою DES (Dark Energy Survey) і PanSTARRS1, а також дані з телескопів VISTA, CFHT і Gaia.

Ці дослідження проводились з жовтня 2014 по червень 2021 року.

Саме 20 жовтня 2014 року, телескоп у чилійській пустелі Атакама зафіксував перші натяки на існування гігантської комети.

Ще сім років пішло на перевірку отриманих даних і підтвердження гіпотези астрономів.

І ось, всі узагальнені результати, які підтверджуюють відкриття, нарешті опубліковані в The Astrophysical Journal Letters.

Комета має колосальні, просто таки гігантські розміри — 93 милі, що в метричній системі складає понад 150 кілометрів. Таких величезних комет людство, за останні століття, схоже ще не зустрічало.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?