Глава Microsoft спрогнозував настання фантастичного життя з роману Орвелла в 2024 році
Категорія
Технології
Дата публікації

Глава Microsoft спрогнозував настання фантастичного життя з роману Орвелла в 2024 році

Глава Microsoft спрогнозував настання фантастичного життя з роману Орвелла в 2024 році
Джерело:  online.ua

Глава американської корпорації Microsoft Бред Сміт спрогнозував наближення фантастичного життя, яке описано в романі Джорджа Орвелла "1984". Антиутопія все більше наближається до актуальності і може стати реальністю вже в 2024 році.

Джерело: ВВС

Сміт серйозно стурбований через широке застосування технологій штучного інтелекту, який використовує для спостереження за громадянами, зокрема, Китай. Він закликає негайно захистити суспільство від технологій штучного інтелекту, оскільки в деяких країнах вони вже стрімко наближаються до наукової фантастики.

"Якщо ми не приймемо закони, які захищатимуть громадськість в майбутньому, ми виявимо, що технології стрімко розвиваються, і наздогнати їх буде дуже важко. Мені постійно згадуються уроки Джорджа Орвелла з його книги «1984». Насправді ця історія ... була про уряд, який завжди міг бачити і чути все, що роблять і говорять усі. Цього не сталося в 1984 році, але, якщо ми не будемо обережні, це може статися в 2024 році", - попередив Сміт.

Китай вже перевершує світ в розвитку штучного інтелекту

Президент Microsoft висловив серйозну стурбованість через лідерство Китаю в області штучного інтелекту. Він вважає, що можливості Пекіна вже давно перевершили можливості ЄС.

Сміт нагадує, що Китай стрімко прискорюється в цьому напрямку і активно видає патенти на інновації в технологіях штучного інтелекту та нарощує кількість камер відеоспостереження - згідно з останніми дослідженнями, в Китаї знаходяться більш 400 млн камер відеоспостереження, а це більша половина з усієї кількості камер, встановлених в усьому світі.

Як США може обігнати Китай в сфері технологій штучного інтелекту

Колишній глава Google Ерік Шмідт, який в даний час очолює Національний комітет безпеки в галузі ШІ, закликає владу США зробити все для того, щоб перевершити Китай в сфері технологій штучного інтелекту.

"У нас з Китаєм геополітичний стратегічний конфлікт. Для того щоб перемогти, ми повинні мобілізувати всі наші ресурси з метою розробки національних і світових стратегій перемоги демократій в області ШІ. Якщо ми цього не зробимо, то зіткнемося в майбутньому з зовсім іншими цінностями", - каже Шмідт.

Він згадує проєкт Maven, який піддався критиці з боку співробітників Google. Він передбачав використання машинного навчання, щоб розрізняти людей і предмети в відео, знятих з дронів. Шмідт вважає корисними технології, які можуть допомогти військовим приймати правильні рішення, але Google ще в 2018 році вийшла з проєкту, заявивши, що її штучний інтелект буде використовуватися тільки в невійськових цілях.

Сет Моултон, голова Спеціальної групи США з питань майбутнього оборони, закликає технологічні компанії підтримати військових.

"Все зводиться до того, що це гонка, це змагання, і ми в ньому беремо участь. Чи збираєтеся ви допомогти нам виграти цю гонку або станете нашими супротивниками? У Китаї немає такої ж системи правління, як у нас. Чи може гонка озброєнь в сфері штучного інтелекту привести до конфлікту з Китаєм? Цілком може", - попереджає Моултон.

Про що роман Джорджа Орвелла "1984"

Роман-антиутопія Джорджа Орвелла був написаний в 1949 році. Легендарна нига стала дуже популярною в XX столітті, давши світу багато приводів для роздумів. У ньому автор чітко описав механізм функціонування тоталітарних режимів на тлі післявоєнних руїн і голодних та змучених військовим часом людей.

Головний герой роману Вінстон Сміт. Він працює в Міністерстві правди, де постійно займається фальсифікацією історії, яку підганяє під сучасні обставини і зміни на політичній арені.

За ним та іншими співробітниками невпинно стежить Великий Брат - О'Брайен, який все бачить і все знає.

Справами війни в романі займається Міністерство миру, охороною правопорядку і переслідуванням злочинів, які мали власну думку - Міністерство любові. Там займалися розпізнаванням, перевихованням та знищенням справжніх і потенційних "думкозлочинців" - їх ламали фізично і морально, використовуючи тортури і психологічний тиск, а потім, коли ті перебували на межі повної розумової і духовної капітуляції, відправляли в кімнату 101 випробувати "то, що найгірше на світі" поки любов до Великого Брата не витіснить всі людські почуття остаточно.

Четвертим стовпом цього товариства було Міністерство достатку. Воно відало розподілом мізерних ресурсів, що залишалися після задоволення військових потреб.

Ще одним "героєм" роману був телекран - пристрій, що включає в собі телевізор з єдиним каналом і відеокамеру, яку не можна вимкнути. Такі телекрани був встановлені в кожному приміщенні, де бували члени партії Великого брата, і постійно стежили за людьми.

Легендарний роман став символом викриття тоталітаризму. Він ілюструє гірке минуле і те майбутнє, яке чекає світ, якщо ми продовжимо йти колишнім шляхом. Орвелл вважав, що його роман не повинен стати пророчим. Він написав його лише для того, щоб попередити про можливу небезпеку, яку є можливість зупинити.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?