Глава МВФ ледь не втратила посаду через гучний скандал
Категорія
Економіка
Дата публікації

Глава МВФ ледь не втратила посаду через гучний скандал

Глава МВФ ледь не втратила посаду через гучний скандал
Джерело:  online.ua

В МВФ вважають недостатніми докази причетності нинішнього директора-розпорядника фонду Крісталіни Георгієвої до маніпуляції даними рейтингу Doing Business-2018 з метою поліпшення інвестиційної привабливості Китаю. На завершальному етапі розслідування виконавча рада відомства висловила вотум довіри чиновниці. Рішення прийнято на основі фінального звіту фірми WilmerHale, що аналізує дії глави Світового Банку при підготовці згаданого рейтингу.

Джерело: пресреліз МФВ

"Розглянувши всі представлені докази, виконавча рада підтверджує свою повну впевненість в здатності директора-розпорядника продовжувати ефективно виконувати свої обов'язки. Надана інформація не переконливо продемонструвала, що директор-розпорядник грала неналежну роль при складанні звіту Doing Business за 2018 рік", – йдеться в заяві виконавчої ради МВФ.

Питання можливої причетності Георгієвої до маніпуляцій з рейтингом обговорювали на восьми засіданнях виконавчої ради Фонду. Також дані, представлені в WilmerHale обговорювали безпосередньо з ймовірною винуватицею.

Сприяння збільшенню частки Китаю в капіталі Світового Банку

Нагадаємо, під час підготовки Doing Business-2018 Крісталіна Георгієва очолювала Світовий Банк (СБ), який публікував цей щорічний рейтинг. Правозахисники з WilmerHale висловлюють припущення, що Георгієва користатися владою, наданою їй власною посадою, щоб змусити співробітників СБ "поліпшити" показники інвестиційної привабливості Китаю. Це нібито могло сприяти збільшенню частки КНР в капіталі СБ.

Зазначимо, в червні минулого року чиновники СБ заявляли, що дані в Doing Business 2018 і 2020 – некоректні. Зважаючи на це, банк відклав випуск наступного рейтингу і ініціював серію аудитів показників і методології.

США змінили свою позицію щодо перебування Георгієвої на глави МВФ

«США поінформували членів правління МВФ, що не наполягатимуть на відстороненні директорки-розпорядниці Крісталіни Георгієвої у зв’язку зі звинуваченнями на її адресу», — зазначається в повідомленні видання Bloomberg.

Така позиція американської сторони була озвучена під час засідання Ради директорів МВФ у понеділок. Оскільки Георгієва вже здобула попередню підтримку з боку багатьох європейських країн, рішення адміністрації Байдена дозволить їй залишитися головою міжнародного кредитора у Вашингтоні.
На тлі сканадалу з рейтингом Doing Business, минулого тижня також британський журнал Economist закликав Георгієву піти у відставку.

Doing Business вважався індикатором сприятливості ведення бізнесу в тій чи іншій країні. Висока позиція країни в рейтингу означає, що нормативно-правові умови більш сприятливі для створення і функціонування місцевої компанії. Сукупний показник країни в Doing Business складається з 10 тем, кожна з яких складається з декількох індикаторів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?