НБУ обгрунтував резонансне підвищення облікової ставки в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ обгрунтував резонансне підвищення облікової ставки в Україні

НБУ обгрунтував резонансне підвищення облікової ставки в Україні
Джерело:  online.ua

У Національному банку ухвалили рішення про підвищення облікової ставки - на засіданні Комітету з монетарної політики було уточнено, що це здійснено через рівень інфляції в Україні.

Джерело: НБУ

За оприлюдненими даними, облікову ставку підвищено до 8% через фундаментальний інфляційний тиск. На засіданні було обговорено динаміку інфляційних очікувань, необхідність посилення монетарної політики для виходу на рівень інфляції у 5% вже наступного року.

Представники КМП узгодили переважність проінфляційних ризиків на горизонті монетарної політики. Передбачається, що під час стрімкого відновлення глобальної економіки ціни на товари на світовому ринку будуть вищими. Також існують ризики імпортованої інфляції, яку підсилює подорожчання у різних країнах.

“Різке подорожчання окремих складових споживчого набору, на кшталт газу чи олії, не має автоматично призводити до монетарної реакції з боку Національного банку.

Тим паче, що вже восени очікується сповільнення інфляції через поступове вичерпання ефекту низької бази порівняння та кращі врожаї. Крім того, позитивом є певна стабілізація інфляційних очікувань громадян і бізнесу останніми місяцями. Надалі поліпшенню очікувань сприятиме також ефект від зміцнення гривні та поступове вичерпання психологічного ефекту від підвищення цін, яке вже відбулося”, - відзначили в НБУ.

Експерти звернули увагу на вплив жвавого внутрішнього попиту на проінфляційний вплив. Серед підприємств триває поліпшення фінансових результатів, це відбувається на тлі поступового збільшення реальних доходів громадян.

Це своєю чергою призводить до покращення ділових і споживчих настроїв, що тиснутиме на ціни. наразі бізнес і суспільство в цілому адаптувалися до життя й роботи в карантинних умовах - на тлі потенційного підсилення обмежень знижуються ризики дезінфляційного ефекту.

Представники КМП очікують, що НБУ доведеться ще раз підвищити облікову ставку на пів процента й утримувати її на відповідному рівні до другого кварталу 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?