Глава МВФ озвучила новий план щодо України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Глава МВФ озвучила новий план щодо України

Глава МВФ озвучила новий план щодо України
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський провів телефонні переговори з главою МВФ Крісталіною Георгієвою, за підсумками яких було узгоджено план подальшої співпраці України і Міжнародного валютного фонду. Обговорили реформи і виконання Україною умов для отримання нового траншу за програмою stand-by.

Джерело: пресслужба ОПУ

На Банковій повідомили, що темою переговорів були реформи України та ті структурні маяки, виконання яких вимагає МВФ для виділення нового траншу. Георгієва зазначила економічний прогрес України за програмою співпраці з МВФ, але нагадала, що ще не всі вимоги Фонду виконали. Йдеться про судову реформу, закони про НБУ і НАБУ.

Зеленський запевнив главу МВФ, що тримає під особистим контролем і сприяє якнайшвидшої реалізації судової реформи. Також президент уточнив, що законопроєкт про НБУ зараз розробляється за участю міжнародних партнерів і буде розглянутий Верховною Радою на осінній сесії. Тоді ж буде прийнятий у другому читанні і закон про НАБУ.

За підсумками переговорів Георгієва повідомила, що місія МВФ приїде в Україну у вересні.

Зеленський, в свою чергу, підкреслив, що МВФ для України є важливим партнером.

Що вимагає МВФ від України

МВФ і Україна нещодавно відновили переговори щодо перегляду програми Stand-by. Українська влада розраховує отримати ще два транші на суму в 1,5 млрд доларів, але якщо вдасться виконати головні умови кредитора.

МВФ вимагає:

закріпити в законодавстві незалежність НАБУ;
прийняти вже внесені до Верховної Ради нові поправки до закону про Нацбанк;
відмовитися від обмеження цін на газ, введених цієї зими;
затвердити бюджетний план на 2022 рік.

Президент України Володимир Зеленський не приховує, що за деякими пунктами і вимогам офіційний Київ не згоден з МВФ, тому намагається знайти баланс і зберегти свою позицію.

Кредитна програма МВФ для України

У 2020 році рада директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by для України на суму близько 5 млрд доларів. Після виділення першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Було заплановано чотири перегляду програми та виділення ще декількох траншів, однак цей план не був виконаний.

Для відновлення співпраці МВФ вимагав, щоб Україна повернулася до виконання своїх зобов'язань перед Фондом, серед яких - судова реформа, питання ринків газу та електрики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?