Глава МЗС Угорщини погодив кілька нових енергетичних угод з Росією
Категорія
Світ
Дата публікації

Глава МЗС Угорщини погодив кілька нових енергетичних угод з Росією

Глава МЗС Угорщини погодив кілька нових енергетичних угод з Росією
Джерело:  online.ua

Під час візиту до Москви 11 квітня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто домігся угоди щодо збільшення постачання газу з Росії та оновив угоду про фінансування атомної електростанції "Пакш".

Джерело: АР

Результати візиту Сійярто до Москви

У вівторок, 11 квітня, у Москві Сійярто зустрівся з російським віцепрем'єром з питань енергетики Александром Новаком і генеральним директором російської державної компанії "Росатом" Алексєєм Ліхачовим.

Під час брифінгу для преси Сійярто наголосив, що доступ до російських енергоносіїв має вирішальне значення для безпеки Угорщини, попри політичні міркування, викликані війною.

"Газпром" погодився дозволити Угорщині у разі необхідності імпортувати обсяги природного газу, що перевищують ті, які сторони узгодили в довгостроковому контракті, зміненому минулого року, — зазначив глава МЗС Угорщини.

За його словами, ціну на газ, який надходитиме до Угорщини через газопровід "Турецький потік", обмежать вартістю 150 євро за кубометр. Це є частиною угоди, яка дозволить Угорщині оплачувати закупівлю газу з відстрочкою платежу, якщо ринкові ціни піднімуться вище за цей рівень.

Сійярто також погодив подальше постачання сирої нафти нафтопроводом "Дружба" через Україну. Крім того, він домовився про угоду, яка включає фінансування розширення угорської АЕС "Пакш", що "гарантує реалізацію" проєкту. Ця угода потребує схвалення Єврокомісії.

Сійярто знову полетів до РФ

Очільник угорського МЗС написав, що Європа змогла пережити зиму через екстремальні теплі погодні умови, проте наступна зима "буде реально складною" через кардинально зростаючий попит на енергію, перезапуск китайської економіки та надзвичайно повільні темпи розвитку європейської енергетичної інфраструктури.

Безпека енергопостачання Угорщини потребує безперебійного транспорту газу, транспортування нафти та транспортування ядерного палива, — написав він.

За словами Сійярто, для виконання цих вимог, угорсько-російська енергетична співпраця має бути безперебійною.

Це питання не політичного смаку, а фізики. Сьогодні в Москві обговоримо найважливіші питання співпраці, необхідних для безпеки угорського енергопостачання: спочатку з Олександром Новаком, віце-прем’єр-міністром з питань енергетики, а потім з Олексієм Ліхачовим, генеральним директором Росатому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?