Глава ВООЗ допустив витік коронавіруса з лабораторії в Ухані
Категорія
Світ
Дата публікації

Глава ВООЗ допустив витік коронавіруса з лабораторії в Ухані

Глава ВООЗ допустив витік коронавіруса з лабораторії в Ухані
Джерело:  online.ua

Глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус не виключає версію про штучне походження коронавіруса в лабораторії Уханя. Він припускає, що пандемія коронавіруса могла виникнути через витік вірусу, тому погодився почати нове розслідування.

Джерело: Independent

Питання про штучне походження коронавіруса і його витік з лабораторії в Ухані, що викликало пандемію, обговорювали на саміті G7. Лідери Великої сімки обговорили дані розвідки США і Великої Британії, де заявили про вагомі підстави вважати, що коронавірус виник в лабораторії. Гебреєсус запевнив, що висновки ВООЗ, зроблені після першого етапу розслідування походження коронавіруса, не є остаточними, і пообіцяв нове розслідування.

"Я думаю, що люди повинні дізнатися, звідки виник цей вірус. Вони цього заслуговують. Це потрібно для того, щоб в подальшому ми могли запобігти повторенню пандемії. Ми вважаємо, що всі гіпотези мають бути відкритими і нам потрібно перейти до другого етапу, щоб дізнатися реальну причину походження коронавіруса ", - сказав Гебреєсус журналістам після обговорення коронавіруса на G7.

Він також визнав, що влада Китаю перешкоджає розслідуванню ВООЗ і не надає потрібні дані експертам. Він закликав Пекін посприяти вченим в пошуку джерела походження інфекції хоча б "заради поваги" до 175 мільйонів людей, які заразилися коронавірусом, і 3,7 млн жертв, які померли в результаті інфікування.

"Є чотири гіпотези, але вони не остаточні. Я вважаю, що всі чотири гіпотези повинні обговорюватися. І ми повинні перейти до другого етапу, щоб дійсно встановити походження коронавіруса", - підсумував Гебреєсус.

Лабораторне походження коронавіруса - які є докази

Нещодавно американська розвідка оприлюднила інформацію, що три дослідники з китайського Інституту вірусології Ухань в листопаді 2019 сильно захворіли і звернулися за допомогою в лікарню. Влада США припускає, що пандемія коронавіруса почалася саме тоді, проте Пекін цей факт приховував.

Зараз розвідка Штатів планує використовувати "екстраординарні" комп'ютерні потужності, щоб з'ясувати, чи дійсно вірус "втік" з лабораторії в китайському місті Ухань і спровокував пандемію, або ж поширився в результаті контактів людей з тваринами.

У Великій Британії підтримують версію США. Зокрема, британський професор Ангус Далгліш і норвезький вчений Біргер Соренсен стверджують, що знайшли докази лабораторного походження SARS-CoV-2.

Що кажуть у ВООЗ

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєус поки не виключає жодної версії про походження та поширення коронавіруса. При цьому в звіті місії ВООЗ, яка провела розслідування про джерело інфекції в Ухані, найбільш імовірним називали шлях передачі вірусу від людини до тварини. При цьому учасники експедиції визнали, що спалах коронавіруса в Ухані в 2019 році був набагато масштабнішим, ніж в офіційних звітах Пекіна, а це свідчить про те, що Китай щось приховує.

США і Британія закликають ВООЗ знову відправитися в КНР шукати джерело COVID-19. У Всесвітній організації охорони здоров'я не поспішають, але заявляють, що сподіваються повернутися в Китай і отримати доступ до банку донорської крові в Ухані.

Президент США Джо Байден вирішив не чекати активних дій від ВООЗ. Він вже доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" в пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?