Розвідка Британії знайшла докази штучного походження коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Розвідка Британії знайшла докази штучного походження коронавіруса

Розвідка Британії знайшла докази штучного походження коронавіруса
Джерело:  online.ua

Британська розвідка слідом за американською визнала версію про штучне походження коронавіруса правдоподібною. Там допускають, що пандемія коронавіруса виникла через витік вірусу з лабораторії в Ухані. Але ці дані ще потрібно перевіряти.

Джерело: The Sunday Times

У розвідці Британії вважають, що витік вірусу з Уханський інституту вірусології міг статися, але визнають, що знайти документ, що підтверджує цей факт, навряд чи вдасться.

"Ми ділимося тими розвідданими по Уханю, які у нас є, а також пропонуємо американцям допомогти підтвердити і проаналізувати зібрані ними відомості. Для того, щоб дізнатися правду про спалах коронавіруса інформація з надійних джерел необхідна більшою мірою, ніж продуманий аналіз, але таку інформацію отримати складно ", - відзначають британські розвідники.

Раніше на користь версії про штучне походження вірусу SARS-Cov-2 висловлювався ексглава британської зовнішньої розвідки MI-6 Річард Дірлав. Він більше схиляється до версії про те, що вірус виник природним шляхом, але здатність заражати людей отримав в результаті втручання китайських вчених.

Коронавірус має штучне походження - які є докази

Дірлав посилається на роботу норвезького вірусолога Біргера Серенсена і професора лондонського Університету Святого Георгія Ангуса Далгліша, які ще в минулому році написали статтю про штучне походження коронавіруса. На думку дослідників, шіповідний, або спайк-білок, що дозволяє коронавірусу зв'язуватися з клітиною, яку він заражає, був змінений в ході експериментів, що проводилися в Китаї. Вони стверджують, що деякі з чотирьох амінокислот з позитивним зарядом могли бути внесені в структуру шиповидного білка лише штучно, що істотно збільшило здатність вірусу інфікувати клітини.

Тоді статтю норвезьких вірусологів піддали критиці. Вчені заявили, що структура шиповидного білка коронавіруса могла змінитися природним шляхом в процесі еволюції.

Тепер же вірусологи з Норвегії обіцяють оприлюднити доповнену версію своєї роботи, в якій розкриють всю правду про походження коронавіруса.

Розвідка США отримала нові дані про походження COVID-19

Нещодавно розвідка США оприлюднила инофрмацию, що три дослідники з китайського Інституту вірусології Ухань в листопаді 2019 сильно захворіли та звернулися за допомогою в лікарню. У Штатах припускають, що пандемія коронавіруса почалася саме тоді, проте Пекін цей факт приховував.

Тепер американська розвідка має намір використовувати "екстраординарні" комп'ютерні потужності, щоб з'ясувати, чи дійсно вірус проник з лабораторії в китайському місті Ухань і спровокував пандемію, або ж поширився в результаті контактів людей з тваринами.

Що кажуть у ВООЗ

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус поки не виключає жодної версії про походження та поширення коронавіруса. При цьому в звіті місії ВООЗ, яка провела розслідування про джерело інфекції в Ухані, найбільш імовірним назвали шлях передачі вірусу від людини до тварини.

США і Британія закликають ВООЗ знову відправитися в КНР шукати джерело COVID-19. У Всесвітній організації охорони здоров'я не поспішають, але заявляють, що сподіваються повернутися в Китай і отримати доступ до банку донорської крові в Ухані.

Президент США Джо Байден вирішив не чекати активних дій від ВООЗ. Він вже доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" в пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?