Голова Нафтогазу спрогнозував різке підвищення цін на газ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Голова Нафтогазу спрогнозував різке підвищення цін на газ

Голова Нафтогазу спрогнозував різке підвищення цін на газ
Джерело:  online.ua

Голова НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко відзначив, що протягом останнього року ціни на блакитне паливо у Європі зросли майже у 7 разів.

Джерело: телеканал "1+1"

В Україні очікують на різке зростання ціни на газ

За словами Вітренко, наразі у "Нафтогазі" роблять все можливе, щоб споживачі не платили за газ у 7 разів дорожче.

На газ роздрібна ціна становить 8 гривень, при тому, що ринкова – 45 гривень. І різниця, яку де-факто економлять українські споживачі – це все ресурс "Нафтогазу. "Нафтогаз" за таких високих цін не зможе довго покривати різницю. Тому це буде серйозна розмова всередині країни: як з депутатами, які де-факто голосують за бюджет, визначають джерела та використання коштів, так і зі споживачами - з українцями, - зауважив Вітренко.

Голова "Нафтогазу підкреслив, що за умов такої великої різниці між тарифами та ринковою ціною витрати компанії на покриття будуть становити десятки мільярдів гривень лише тільки за поточний опалювальний сезон.

За оцінками Вітренко, ціна на газ в Україні вже у наступному році може зрости майже в 5 раз.

Опалювальний сезон 2021-2022 в Україні

За словами премьєр-міністра України Дениса Шмигаля, у цьому опалювальному сезоні підвищення тарифів не планується.

Фото - Pixabay.com

Очільник уряду підкреслив, що мери міст забов’язались не змінювати тарифи на тепло та гарячу воду у цьому опалювальному сезоні.

Голова уряду зауважив, що Кабмін закріпить умови надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на тепло.

Очікується, що у місцеві бюджеті буде перераховано близько 20 млрд гривень на покриття різниці в тарифах і погашення заборгованності перед НАК "Нафтогаз".

Шмигаль также відзначив, що до кінця опалювального сезону ціни на газ для споживачів також не зміняться.

Ціна на газ в Україні сильно залежить від цін на європейських ринках, оскільки у Європі закупається близько 30% всього українського газу.

Для побутових споживачів у нашій країні з 1 травня по 30 Квітня 2022 року діє Літня пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 гривень за кубометр.

Але ринкові ціни на газ досягають 40 грн за куб. м.

5 жовтня ціна продажу газу в Європі досягла майже 2 тис.дол. за тисячу кубів, що стало абсолютним рекордом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?