Головне за ніч: спроби наступу армії РФ на Донбасі та прорив ЗСУ лінії фронту на Херсонщині
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: спроби наступу армії РФ на Донбасі та прорив ЗСУ лінії фронту на Херсонщині

Головне за ніч: спроби наступу армії РФ на Донбасі та прорив ЗСУ лінії фронту на Херсонщині
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, кремлівська окупаційна армія безуспішно намагається вести наступ в районі Бахмута та Авдіївки на Донеччині.

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Окупанти безуспішно намагаються наступати на Донбасі 

Зазначається, що на півночі України не має ознак підготовки білоруських та російських військ до переходу у наступ.

На Сумщині кремлівські окупанти обстріляли позиції ЗСУ та цивільну інфраструктуру поблизу населених пунктів Ободи, Нововасилівка та Миропільське.

На Харківщині армія РФ веде бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення просування підрозділів ЗСУ і обстрілює позиції українських військових та цивільну інфраструктуру поблизу Прудянки, Дементіївки, Руської Лозової, Петрівки, Старого Салтова, Питомника, Соснівки та Великих Проходів. Зафіксований ворожий авіаудар поблизу Гусарівки.

Окупанти безуспішно намагались проводити штурм поблизу населеного пункту Уди.

В районі Слов'янська військові кремлівської армії проводили обстріли зі ствольної артилерії та РСЗВ поблизу Великої Комишувахи, Краснопілля, Дмитрівки, Бражківки, Долини та Богородичного.

Окупанти намагались проводити штурм біля Шнурків, та зазнавши втрат вимушені були відступити.

В районі Краматорська ворожі обстріли зафіксовані біля Званівки, Сіверська, Верхньокам’янського та Слов’янська. Окупанти завдали авіаударів біля Григорівки та Пришиба.

В районі Бахмута окупанти з танків, ствольної артилерії та РСЗВ обстрілювали позиції ЗСУ та цивільну інфраструктуру поблизу Соледара, Долини, Зайцевого та Білогорівки.

Поблизу Соледара та Кодеми ворог завдав авіаударів, неподалік Констянтинівки зафіксований ракетний удар.

Армія РФ безуспішно намагалась вести штурмові дії у напрямках Зайцевого, Шумів та Кодеми.

В районі Авдіївки військові РФ обстрілювали позиції ЗСУ та цивільну інфраструктуру поблизу Опитного, Первомайського, Авдіївки, Мар’їнки, Новоолександрівки, Водяного, Новомихайлівки та Тоненького.

Противник вів наступальні бої у напрямках Мар’їнки та Новомихайлівки, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському напрямку ворожого вогневого впливу зазнали території біля Вугледару, Великої Новосілки, Пречистівки, Новополя та Зеленого Поля.

На Запорізькому напрямку противник обстрілював райони населених пунктів Новоданилівка, Гуляйпільське, Чарівне, Полтавка, Малі Щербаки, Залізничне, Новоіванівка та Дорожнянка. Завдав авіаційних ударів неподалік Новоданилівки, Новосілки, Кам’янського та Степового. Вів повітряну розвідку БпЛА в районах Оріхова, Гуляйполя та Новоандріївки.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Олександрівка, Степова Долина, Лимани, Благодатне, Мирне, Котляреве, Шевченкове, Новомиколаївка, Первомайське, Партизанське, Широке, Червона Долина, Червоний Яр, Мурахівка, Лозове, Трудолюбівка, Зеленодольськ, Ольгине та Добрянка. Завдав авіаційного удару біля Андріївки.

Вів наступальні бої у напрямку Потьомкиного, успіху не мав, відійшов.

Задіяв розвідувальні БпЛА неподалік Давидового Броду, Снігурівки та Великого Артакового.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на веденні розвідки та блокуванні цивільного судноплавства.

Ситуація на півдні України

Представники Оперативного командування "Південь" повідомили, що протягом минулої доби українські військові знищили 13 пунктів управління російських окупантів у Херсонському, Бериславському і Каховському районах.

Водночас шістьма авіаційними ударами різними засобами повітряного нападу ЗСУ атакували позиції ППО противника.

В ОК "Південь" зазначили, що ракетно-артилерійські підрозділи, продовжуючи виконувати вогневі завдання, збільшили втрати РФ за добу до 82 солдатів і 30 одиниць техніки, серед яких:

  • зенітно-ракетна система С-300;

  • 2 танки Т-72;

  • 11 гаубиць "Мста-Б";

  • 3 реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган";

  • важка вогнеметна система "Сонцепьок";

  • самохідна артилерійська установка "Гіацинт-С";

  • самохідна артилерійсько-мінометна установка "Нона-С";

  • 120 мм мобільний міномет;

  • самохідні гаубиці "Акація" та "Мста-С";

  • протитанкова керована ракета;

  • 6 одиниць броньованої техніки.

Окрім цього, Збройні сили України знищили склади боєприпасів окупантів у районі Берислава, Високопілля, Антонівки.

Радник керівника ОП Олексій Арестович підтвердив прорив оборони кремлівської армії українськими військовими на Херсонщині.

ЗСУ перейшли у маленький такий симпатичний, принаймні так він зараз виглядає, наступ. Прорвали лінію фронту на декількох участках, розвивають наступ углиб, - зазначає представник ОП.

За словами Арестовича, ЗСУ перервали або ж майже перервали постачання через мости та знищили паромні переправи.

Годину тому дуже яскраво рванула паромна переправа разом із технікою. Тобто ми придушуємо їхні спроби забезпечувати свої угруповання на правому березі, - зазначив радник керівника ОП.

Цю інформацію також підтвердив речник Радбезу США Джон Кірбі, який підкреслив, що незалежно від обсягів, масштабів та зони охоплення, наступ ЗСУ в районі Херсона вже вплинув на військові можливості РФ.

Росіяни були змушені стягувати ресурси зі сходу просто через інформацію про те, що українці можуть перейти на півдні в наступ, - зазначив представник Радбезу США.

Кірбі пояснив, що окупанти почали відтягувати підрозділи у певних районах Донбасу, "аби відповісти на те, що, на їхню думку, є близькою загрозою контрнаступу".

Водночас речник Ради національної безпеки США вказав, що ідея переходу в наступ не нова для українців.

Тепер я розумію, що мовиться про можливість великого контрнаступу, який відрізняється від локального, - зазначив Кірбі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?