Головне за ніч: відбиття 14 атак армії РФ на Донбасі, бої за Соледар та наближення ЗСУ до Кремінної
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: відбиття 14 атак армії РФ на Донбасі, бої за Соледар та наближення ЗСУ до Кремінної

Головне за ніч: відбиття 14 атак армії РФ на Донбасі, бої за Соледар та наближення ЗСУ до Кремінної
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом 14 січня українські військові відбили 14 атак злочинної армії РФ на Донбасі. Тривають важкі бої за Соледар та Бахмут на Донеччині. На Луганщині українські військові успішно просуваються у напрямку Кремінної.

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відомо про ситуацію на фронтах на сході України 

Минулої доби підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Макіївка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Сіль, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Новобахмутівка, Красногорівка, Водяне, Майорськ і Мар’їнка Донецької області.

Зазначається, що окупаційна російська армія не полишає намірів повністю захопити всю територію Донеччини та Луганщини.

Зокрема, ключові зусилля командування злочинної армії РФ зосереджує на захопленні Бахмута.

Також ведуть наступ на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, а на Куп’янському - намагаються покращити тактичне положення.

За інформацією Генштабу ЗСУ, у напрямку Старобільська Луганської області, здійснювалась евакуація близько 50 осіб пораненого особового складу противника, які діяли неподалік Сватового.

За наявною інформацією, у одному із танкових батальйонів 26 танкового полку окупантів, що бере участь у бойових діях на Куп’янському напрямку, станом на 12 січня у справному стані залишалось 10 одиниць танків Т-80БВ.
Решта або знищені, або виведені із ладу. З особового складу у батальйоні залишилось близько 30 загарбників.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. Також, збито БпЛА типу "Орлан-10".

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили та військової техніки, склад боєприпасів, а також станцію радіоелектронної боротьби ворога.

Протягом минулої доби противник завдав 3 авіаційних та 57 ракетних ударів, здійснив 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі.

Для завдання ракетних ударів по столиці та інших населених пунктах України ворог застосував зенітні керовані ракети С-300/С-400. Також здійснив 41 пуск крилатих ракет повітряного і морського базування та керованих авіаційних ракет, що є високоточною зброєю. 26 ракет знищили наші захисники.

Загроза подальших авіаційних та ракетних ударів російських окупантів залишається на всій території України.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Вовківка і Кіндратівка Сумської області та Ветеринарне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Стрілеча, Тернова, Чугунівка, Хатнє і Тополі на Харківщині.

  • На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Дворічна, Западне, Синьківка, Орлянка, Котлярівка, Берестове і Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

  • На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Площанка, Невське, Кремінна, Діброва і Червонопопівка Луганської області.

  • На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Парасковіївка, Бахмут, Веселе, Дружба та Північне на Донеччині.

  • На Авдіївському напрямку ворог обстріляв з танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Красногорівка, Веселе, Авдіївка, Георгіївка, Мар’їнка, Бердичі, Водяне та Новомихайлівка Донецької області.

  • На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

  • На Запорізькому напрямку від ворожого вогню постраждали Малинівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка, Степове та Плавні Запорізької області.

  • На Херсонському напрямку обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали Херсон і Антонівка Херсонської області та Дмитрівка на Миколаївщині. Є постраждалі серед мирних жителів.

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що українські військові продовжують просуватись на напрямку Сватове-Кремінна, не даючі окупаційній російській армії повернути втрачені позиції.

В Донецькій області противник не припиняє штурми біля Бахмута та Авдіївки, веде наступальні операції в районі Соледара.

Російські війська 14 січня продовжували обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції вздовж лінії Сватове - Кремінна.
Російський "воєнкор" стверджував, що війська РФ намагалися просунутися у напрямку н.п. Стельмахівка (16 км на захід від Сватового) та Макіївка (23 км на північний захід від Кремінної).

Інший російський військовий блогер стверджував, що 3-та мотострілецька дивізія 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу продовжувала невстановлені наступальні дії на рубежі Площанка - Макіївка.

На кадрах із геолокацією, опублікованих 13 січня, також видно, як українська артилерія обстріляла кілька груп російських військовослужбовців у Джерельному, приблизно за 12 км на захід від Сватового.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські війська відбивали атаки окупантів у районі Площанки (17 км на північний захід від Кремінної), Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної) та біля самої Кремінної.
Подальше повідомлення Генштабу ЗСУ про те, що українські сили відбили атаки росіян біля Кремінної, припускає, що українські сили могли просунутися ближче до міста, зазначають аналітики. В українському Генштабі також повідомив, що ЗСУ відбили атаку російських військ у районі Білогорівки (12 км на південь від Кремінної).

За повідомленнями, українські сили продовжували завдавати ударів по російських позиціях у Луганській області 14 січня. Російські джерела стверджували, що ЗСУ завдавали ударів по позиціях військ РФ у Рубіжному (8 км на захід від Кремінної) та по російських тилах у Тарасівці (30 км на північний схід від Сватового).

У той же час підрозділи окупаційної армії РФ намагались продовжувати наступальні дії в районі Соледара.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбили атаки військ РФ у районі н.п. Роздолівка (7 км на північ від Соледара), Сіль (5 км на північний захід від Соледара) та Красна Гора (5 км на південний захід від Соледара).

Російський "воєнкор" стверджував, що бойовики "групи Вагнера" продовжують наступальні дії в районі Красної Гори та практично повністю контролюють населений пункт.

Російський військовий блогер також стверджував, що "вагнерівці" вели штурм н.п. Підгородне (6 км на південний захід від Соледара).

 У Міноборони РФ заявили, що російські штурмові загони у взаємодії з частинами Повітряно-десантних військ (ВДВ) Росії провели неуточнені успішні операції у напрямку н.п. Сіль.

Російський "воєнкор" розмістив кадри, які нібито показують, як українські військові відвозять поранених із залізничної станції Сіль, і заявив, що російські сили наразі ведуть бої за контроль над станцією.

Російські джерела раніше стверджували, що війська РФ захопили залізничну станцію у смт Сіль 13 січня, хоча ISW досі не може незалежно перевірити ці твердження.

За інформацією аналітиків, ЗСУ, ймовірно, не утримують позиції в самому населеному пункті Соледар, незважаючи на заяви української сторони станом на 14 січня.
Українські джерела стверджують, що військові ЗСУ контролюють позиції на західній околиці Соледара та продовжують боротьбу за контроль над населеним пунктом.

Український командир окремої тактичної групи із псевдо Мадяр опублікував кадри українського прапора, встановленого над шахтою на самій західній околиці Соледара, та заявив, що відео доводить, що українські сили все ще діють у цьому районі.

На відео не видно ані українських, ані російських сил поблизу прапора. Геолокація відеозапису показує, що хоча заявлена українська позиція може перебувати в адміністративних межах Соледара, позиція не знаходиться в самому населеному пункті.

Інші кадри з геолокацією, опубліковані 14 січня, можуть зазначати, що ЗСУ, ймовірно, утримують деякі позиції безпосередньо за межами Соледара.

Військовий опублікував відео про чергову спробу ворожого штурму позицій українських бійців у Соледарі, що завершилося для окупантів значними втратами. Кадри, оприлюднені сьогодні, 15 січня, датовані суботою, 14 січня.

Зазначається, що три ворожі штурмові групи у кількості близько 30 осіб намагалися зайти в південно-західну сторону Соледара до наших позицій, проте були "нальотані" дивізіоном артилерійської розвідки 45-ї ОАБр, а потім ще й "Птахами Мадяра".

Як додав військовий, підтверджені втрати противника становили 10 осіб убитими та 9-10 - пораненими.

Джерело у соціальних мережах повідомило 13 січня, що українські сили зайняли укріплені позиції на західній стороні траси Т0513 у районі Соледара.

Війська РФ 14 січня продовжили наступальні операції у районі Бахмута. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські війська відбили атаки російських військ у районі самого Бахмута, а також у районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Майорська (22 км на південний захід від Бахмута).

12 січня російське джерело розмістило кадри, на яких командир полку поліції особливого призначення ім. Ахмата Кадирова Замід Чалаєв спростовує чутки, що він здався під Бахмутом.

14 січня Державна прикордонна служба України повідомила, що українські сили ліквідували в Бахмуті десант групи "Вагнера" та відбили безперервні спроби "вагнерівців" вийти на околицю населеного пункту.

 Один із російських "воєнкорів" заявив, що бойовики групи "Вагнера" відмовляються від лобових атак на Бахмут і натомість намагаються оточити населений пункт.

Російський військовий блогер стверджував, що російські війська вели штурм у напрямку Диліївки (15 км на південний захід від Бахмута), а "вагнерівці" вели штурми в районі Кліщіївки, а також у напрямку Предтечине (15 км на південний захід від Бахмута), намагаючись відрізати ділянку траси Н-32 між Бахмутом та Костянтинівкою.

Війська РФ продовжували 14 січня наступальні операції в районі Авдіївка - Донецьк. За повідомленням Генштабу ЗСУ, українські війська відбили атаки російських загарбників за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Побєди та Мар'їнки.

Російські "воєнкори" стверджували, що українські сили, як і раніше, утримують позиції в західній частині Мар'їнки та що російські сили намагаються просунутися в населеному пункті, незважаючи на попередні заяви військових блогерів про те, що війська РФ контролюють Мар'їнку.

Російський "воєнкор" заявив, що війська РФ також вели наступальні операції поблизу н.п. Невельське (14 км на південний захід від Авдіївки) та Первомайське (12 км на південний захід від Авдіївки).

14 січня російські сили провели обмежену наземну атаку у західній частині Донецької області.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбили наступ російських військ у районі Великої Новосілки (55 км на південний захід від Донецька) у західній частині Донецької області.

У Генштабі ЗСУ також поінформували, що війська РФ продовжують плановий обстріл вздовж лінії зіткнення у Донецькій та східній Запорізькій областях.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?