Головні новини України та світу 31 січня: шантаж Зеленського і протести в Росії
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини України та світу 31 січня: шантаж Зеленського і протести в Росії

Головні новини України та світу 31 січня: шантаж Зеленського і протести в Росії
Джерело:  online.ua

31 січня Росію охопили масштабні протести на підтримку опозиціонера Олексія Навального, в оточенні українського лідера Володимира Зеленського відверто розповіли про шантаж Дональда Трампа, Євросоюз схвалив поставку вакцини Pfizer в Україні, президент РФ Володимир Путін озвучив категоричну позицію по Донбасу - головні новини на ONLINE.UA.

1. Україна отримає 117 тисяч доз вакцини компанії Pfizer

 Фото: commons.wikimedia.org

Перша поставка очікується в лютому в рамках механізму COVAX. Влада України розраховує протягом першого півріччя 2021 року одержати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca / Oxford.

Також 31 січня стало відомо, що в ОРДЛО таємно завезли російську вакцину "Супутник V", яку офіційно заборонили в Україні. Ватажки так званої "ДНР" вже підтвердили, що партія препарату доставлена в Донецьк, але в Москві про це нічого не знають.

2. У Росії пройшли масштабні протести, затримано понад 4000 осіб

 Протести в Росії 31 січня — затримання (фото — twitter.com/aa_russian)

У Москві, Санкт-Петербурзі та інших великих містах РФ тисячі людей вийшли на вулиці, щоб вимагати звільнення незаконно заарештованого опозиціонера Олексія Навального і відставки режиму президента Володимира Путіна. Силовики і ОМОН силою розганяли протести - вони жорстко били людей до несвідомого стану, застосовували електрошокери і погрожували зброєю.

3. Фонд Навального попросив Байдена ввести санкції проти оточення Путіна

 Олексій Навальний (фото — facebook.com/navalny)

У пріоритетному списку ФБК вісім людей:

  • мільярдер Роман Абрамович,

  • син директора ФСБ Денис Бортніков,

  • глава банку ВТБ Андрій Костін,

  • міністр охорони здоров'я Михайло Мурашко,

  • син глави Радбезу Дмитро Патрушев,

  • колишній віце-прем'єр Ігор Шувалов,

  • ведучий Володимир Соловйов,

  • мільярдер Алішер Усманов.

Також ФБК просить ввести сакнціі проти осіб, причетних до порушень прав людини і переслідування Навального, а також "друзів і гаманців" Путіна. У списку також є прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, мер Москви Сергій Собянін і пропагандистка Маргарити Симоньян.

4. Кремль озвучив категоричну позицію Путіна по Донбасу

 Володимир Путін (фото — kremlin.ru)

Спікер Кремля Дмитро Пєсков підтвердив, що Донбас і Україна - одна з головних розбіжностей Путіна і президента США Джо Байдена. Але російський глава має намір невпинно і послідовно доводити свою позицію до співрозмовника, поки не доб'ється власних цілей.

5. В оточенні Зеленського вперше розповіли, як Трамп шантажував президента України

Володимир Зеленський (фото — president.gov.ua)

Стало відомо про дзвінок адвоката колишнього президента США Рудольфа Джуліані Андрію Єрмаку, який на той момент був помічником українського лідера. Відзначається, що Джуліані в наполегливому і загрозливому тоні вимагав у команди Зеленського відкрити корупційну справу проти сина Байдена, а також порадив президенту України "бути дуже обережним з людьми з його оточення, щоб не опинитися в біді". Як кажуть соратники Зеленського, президент України відмовився "грати в цю гру" і втручатися в справи іншої країни, що призвело до того, що тон американців на адресу України змінився. Джерело в оточенні Зеленського зазначає, що якби президент погодився на вимоги Трампа, то вибори в США в 2020 році "були б зовсім іншими".

6. Україна підготувала відповідь на заяви про об'єднання ОРДЛО з Росією

Фото з відкритих джерел

В українській делегації ТКГ змінять порядок денний і позицію по Донбасу, якщо учасники переговорів від ОРДЛО підтвердять на засіданні, що хочуть об'єднання так званих "ЛНР" і "ДНР" з Росією, про що заявили на скандальному "форумі" в Донецьку російські пропагандисти і ватажки бойовиків.

7. 1 лютого Україну накриє циклон

Україну накриють снігопади 1 лютого (фото — pxhere.com)

Негода очікується на півночі, півдні і в центрі України. Рятувальники попереджають, що в Харківській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях випаде багато снігу, очікуються хуртовини та снігові замети. Небезпечна ситуація спостерігається в Карпатах. Там зберігається загроза сходу снігових лавин на високогір'ї Івано-Франківщини та Закарпаття.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?