Греція пропонує Україні свої порти для експорту зерна
Категорія
Політика
Дата публікації

Греція пропонує Україні свої порти для експорту зерна

Греція допоможе Україні
Джерело:  Kathimerini

Греція бере участь у переговорах у Брюсселі. Грецькі порти у Салоніках та Александруполісі можуть стати ще одним альтернативним маршрутом для експорту українського зерна. 

Греція може допомогти Україні з експортом зерна

Грецькі порти у Салоніках та Александруполісі можуть стати ще одним альтернативним маршрутом для експорту українського зерна.

Греція пропонує Україні свої порти, так само як і Велика Британія, яка відіграє важливу роль у процесі ухвалення рішень щодо України.

Розроблений план передбачає транспортування частини українського зерна залізницею через Румунію і Болгарію до грецьких портів у Салоніках і Александруполісі. Таким чином значну роль у подальшому перевезенні зерна відіграватимуть грецькі комерційні судна.

Водночас проблемою у цьому плані залишається обмежена пропускна здатність залізничної мережі на півночі Греції. Однак "зелене світло" для українського експорту через Грецію одночасно могло б стати поштовхом для розбудови та модернізації залізничних гілок у цьому районі, зокрема на лінії від Александруполіса до Орменіо на кордоні з Болгарією.

Існують альтернативні грецькому плану маршрути через Балтійське та Адріатичне моря.

19 липня держсекретар МЗС Хорватії Франо Матусіч на засіданні Генеральної Асамблеї ООН заявив, що Хорватія пропонує свою залізничну мережу та порти в Адріатичному морі для транспортування української агропродукції альтернативними шляхами через блокування Росією "зернової ініціативи".

31 липня глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що домовився зі своїм хорватським колегою Гордоном Гирличем-Радманом щодо транспортування українського зерна через порти на Дунаї та в Адріатичному морі.

Вихід РФ із зернової угоди: що відомо

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження "зернової угоди" і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня. Це зокрема передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря.

В ООН підтвердили отримання від Москви повідомлення про припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Згодом президент Володимир Зеленський повідомив, що направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу "зернової угоди" або її аналога в тристоронньому форматі.

З 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядаються РФ як потенційні перевізники військових вантажів.

20 липня у Міноборони України попередили, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?