Гроссі заявив про негайну потребу створити зону ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Гроссі заявив про негайну потребу створити зону ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС

Гроссі заявив про негайну потребу створити зону ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС
Джерело:  online.ua

Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі наполегливо закликає створити зону ядерної безпеки навколо ЗАЕС через постійну відсутність електроенергії на станції внаслідок обстрілів. Також він закликав припинити обстріли в районі ЗАЕС.

Джерело: заява Гроссі

Директор МАГАТЕ опублікував спеціальну заяву щодо ЗАЕС

Сьогодні від співробітників МАГАТЕ на місці я дізнався про серйозну ситуацію, яка склалася минулої ночі на Запорізькій атомній електростанції, - сказав очільник МАГАТЕ.

За його словами, енергетична інфраструктура, що живить місто Енергодар, де проживають оператори АЕС та їхні сім’ї, була зруйнована внаслідок обстрілу розподільчого пункту міської теплоелектростанції, що призвело до повного відключення електроенергії в Енергодарі.

Враховуючи посилення та продовження обстрілів, існує невелика ймовірність відновлення надійного зовнішнього електропостачання ЗАЕС, особливо тому, що обстріл постійно та неодноразово пошкоджує енергетичну інфраструктуру.

Гроссі сказав, що МАГАТЕ розуміє, що оператор (Енергоатом), який більше не впевнений у відновленні електропостачання за межами об’єкта, розглядає можливість зупинити єдиний діючий реактор, який залишився.

Тоді вся електростанція повністю залежатиме від аварійних дизель-генераторів для забезпечення життєво важливих функцій ядерної безпеки. І, як наслідок, оператор не зможе повторно запустити реактори, якщо не буде надійно відновлено зовнішнє електропостачання.

Він сказав, що як тільки інфраструктура ремонтується, вона знову пошкоджується.

Гроссі закликав до негайного припинення всіх обстрілів у всьому районі.

Тільки це забезпечить безпеку обслуговуючого персоналу та дозволить довгостроково відновити енергопостачання Енергодару та електростанції. Цей драматичний розвиток подій демонструє абсолютну необхідність створення зони ядерної безпеки вже зараз. Це єдиний спосіб гарантувати, що ми не зіткнемося з ядерною аварією.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?