Грузія переживає економічне зростання через російських втікачів від мобілізації — ЗМІ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Грузія переживає економічне зростання через російських втікачів від мобілізації — ЗМІ

Грузія переживає економічне зростання через російських втікачів від мобілізації — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Грузія може стати однією з найбільш швидкозростаючих економік у світі цього року після притоку понад 100 000 росіян, які тікають від мобілізації в РФ.

Джерело: Reuters

Економіка Грузії швидко розвивається через росіян-втікачів

У Грузії очікують потужне зростання економіки на 10% на тлі буму споживання, поки решта економік світу наближається до рецесії.

Це призвело б до того, що економіка вартістю 19 мільярдів доларів США випередить ринки, що розвиваються, такі як В’єтнам, і експортерів нафти, таких як Кувейт, яких підтримують високі ціни на нафту.

З економічного боку у Грузії справи дуже хороші. Бум якийсь. У всіх галузях — від мікро-до корпоративних — справи йдуть дуже добре. Я не можу пригадати жодної галузі, яка цього року мала б проблеми, - сказав Вахтанг Буцхрікідзе, генеральний директор найбільшого банку Грузії TBC.

Щонайменше 112 000 росіян емігрували до Грузії цього року. За словами грузинського уряду, перша велика хвиля з 43 000 прибула після того, як Росія вторглася в Україну 24 лютого, а друга хвиля прибула після того, як Путін оголосив про загальнонаціональну мобілізацію наприкінці вересня.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), наприклад, передбачив у березні, що вторгнення РФ в Україну завдасть сильного удару грузинській економіці. Так само Світовий банк прогнозував у квітні, що зростання країни в 2022 році впаде до 2,5% з початкових 5,5%.

Попри всі очікування, які ми мали... що ця війна проти України матиме значні негативні наслідки для грузинської економіки, поки що ми не бачимо матеріалізації цих ризиків. Навпаки, ми бачимо, що цього року економіка Грузії розвивається досить добре, — сказав Дімітар Богов, провідний економіст ЄБРР у Східній Європі та Кавказі.

Проте зростання приносить користь не всім: прихід десятків тисяч росіян, багатьох технічних професіоналів з великою кількістю готівки, підвищує ціни та витісняє деяких грузин з таких галузей економіки, як ринок оренди житла та освіти.

Власники бізнесу також стурбовані тим, що Грузія може зіткнутися з жорстким скороченням економіки, якщо закінчиться війна і росіяни повернуться додому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?