Hello, World! Першу сторінку з Вікіпедії продали за 750 тисяч доларів
Категорія
Технології
Дата публікації

Hello, World! Першу сторінку з Вікіпедії продали за 750 тисяч доларів

Hello, World! Першу сторінку з Вікіпедії продали за 750 тисяч доларів
Джерело:  online.ua

Створену засновником Вікіпедії Джиммі Вейлзом сторінку з текстом «Hello, World!» продали у вигляді NFT-токена за 750 тисяч доларів. Ідеолог концепції вікі створив цей запис 15 січня 2001 року. До речі, комп'ютер, сидячи за яким Вейлз став творцем фактично історичної події в світі академічних знань у віртуальному просторі, також продали за 187 тисяч доларів.  Про підсумки останнього аукціону повідомили в Christie's. 

Джерело: Twitter  аукціонного домуChristie's

Хто став власником токена та комп'ютер поки що тримають у секреті.

Вікіпедія вже двадцять років заслуговує на авторитет серед шукачів інформації. Це загальнодоступна вільна багатомовна онлайн-енциклопедія, будь-хто, у кого є доступ до її читання, також може редагувати практично всі її статті.

Станом на травень 2021 року містить понад 55 млн статей, сайт складається з 325 мовних розділів. Її засновник висловився про ідею проєкту так:

Уявіть собі світ, в якому кожна людина може вільно ділитись знаннями всього людства.

— Джиммі Вейлз

Попри те, що рівень довіри до енциклопедії у науковому товаристві не надто високий, зважаючи на можливість редагування її фактично будь-ким, знаходяться і ты, хто користуться нею попри деяку недовіру. Зокрема, італійський філософ, письменник, спеціаліст із семіотики і медієвіст (дослідник історії Середньовіччі) Умберто Еко якось сказав:

Комп'ютер загалом та інтернет зокрема – це добре для багатих та погано для бідних. Вікіпедія хороша для мене, тому що я маю можливість знайти ту інформацію, яка мені потрібна. Я не довіряю їй, адже всі знають, що Вікіпедія зростає, і помилки також зростають. Я виявив неймовірні дурниці, написані про мене, і якби ніхто не вказав мені на них, вони залишилися б і досі.

— Умберто Еко

Нагадаємо, NFT-токен— це цифровий сертифікат, що підтверджує право його власника на володіння оригіналом якого-небудь твору мистецтва або об'єкта культури. Пріоритет віддається конфіденційності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?