Хлопчик з Туркани став героєм нового Google дудл — що про нього відомо
Категорія
Культура
Дата публікації

Хлопчик з Туркани став героєм нового Google дудл — що про нього відомо

Хлопчик з Туркани став героєм нового Google дудл — що про нього відомо
Джерело:  online.ua

1 серпня 2021 року пошуковик Google випустив новий дудл. На ньому зображений хлопчик з Туркани - так називається майже повний скелет працюючої людини, яка жила 1,5 мільйона років тому.

Джерело: Google

Хлопчик з Туркани - скріншот Google дудл

Дудл Google з Турканським хлопчиком вийшов 1 серпня не випадково. Справа в тому, що саме в серпні 1984 року було знайдено перша кістка його скелета в Кенії, поблизу від озера Туркана. Протягом наступних шести років вчені вели розкопки і виявили ще багато фрагментів кісток, що належать цьому організму. Коли їх зібрали воєдино, то вийшов майже повний скелет людиноподібної істоти.

Знахідка була названа кодом - KNM-WT 15000, але стала популярною під назвою хлопчик з Туркани, що пов'язано з місцем виявлення його скелету. Також поширена назва скелета Nariokotome Boy.

Вперше світу показали скелет Турканського хлопчика в 2007 році в Національному музеї Кенії. До речі, ця виставка супроводжувалася гучним скандалом. Тоді деякі представники громадськості, зокрема, церков і євангельських громад, закликали бойкотувати виставку, відмовившись визнавати своє походження від Хлопчиком з Туркани.

Хлопчик з Туркани - що про нього відомо

Реконструкція обличчя Хлопчика з Туркани (фото - wikipedia.org)

  • Вчені вже провели безліч досліджень виявленого скелету. Вони прийшли до висновку, що Турканський хлопчик жив приблизно 1,53 млн назад в епоху раннього палеоліту.

  • Його віднесли до виду людина працююча - Homo ergaster.

  • Скелет Хлопчика з Туркани виявився не тільки самим повним, але і одним з найбільш ранніх знайдених екземплярів представників роду Homo, який поклав початок еволюції сучасної людини.

  • Зі скелета Турканського хлопчика вдалося знайти 150 фрагментів, майже половина яких були кістками черепа.

Покрокова реконструкція обличчя Хлопчика з Туркани (фото - wikipedia.org)

  • Антропологи дійшли висновку, що на момент смерті людиноподібній статі було 10-14 років, він важив 48-50 кг при зрості близько 160 см.

  • Вчені припускають, що він вживав в їжу м'ясо, а не грубу рослинну їжу. Також є гіпотеза, що хлопчик з Туркани володів зачатками мови.

  • В ході дослідження фахівці також прийшли до висновку, що Турканський хлопчик дорослішав повільніше ніж шимпанзе, але швидше, ніж сучасна людина.

  • Його зовнішні відмінні риси від Homo sapiens, людини розумної, полягали в будові черепа, який, втім відрізнявся за ознаками від стародавніх гомінідів. Homo ergaster мав більший мозок, виступаючий ніс, довгі руки і ноги.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?