Hubble сфотографував унікальну чорну діру
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Hubble сфотографував унікальну чорну діру

Hubble сфотографував унікальну чорну діру
Джерело:  online.ua

Астрономи з NASA за допомогою телескопу Hubble знайшли чорну діру в карликовій галактиці Henize 2-10, що не руйнує зірки, а навпаки сприяє їх утворенню.

Джерело: NASA

Що відомо про унікальну чорну діру

Зазвичай науковці звикли до того, що чорні діри руйнують зірки, планети та цілі галактики, поглинаючи у себе все, що в них міститься.

Однак дані, отримані за допомогою Hubble, а також результати спектроскопічного аналізу демонструють, що від чорної діри у центрі галактики Henize 2-10, відбувається відтік газу, який спрямовується до області зіркоутворення.

Сама галактика знаходиться на відстані понад 30 млн світових років від Землі у сузір'ї Піксід. Кількість зірок у цій галактиці в 10 разів менша, а ніж у Чумацькому шляху.

Десять років тому маленька галактика вже опинялася в центрі уваги астрономів у зв'язку з дискусією про можливість утворення масивних чорних дір усередині непропорційно маленьких галактик.

На думку вчених, кілька мільйонів років тому потік гарячого газу врізався в щільну газову хмару і розтікся, створивши зону зіркоутворення.

Фото - nasa.gov

Сюрпризом стало те, що замість того, щоб пригнічувати зіркоутворення, чорна діра провокує народження нових зірок, - пояснив провідний автор дослідження Закарі Шутте.

Астрономи NASA підкреслюють, що у більш великих за розмірами галактиках чорні діри пригнічують зіркоутворення  - матеріал, що падає на чорну дірку, відноситься оточуючими магнітними полями, утворюючи палаючі струмені плазми - джети, що рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла.

При цьому газові хмари, в яких народжуються зірки, встають на шляху цих джетів і нагріваються значно сильніше, ніж того потребує межа утворення зірок.

Однак у випадку з менш масивною чорною дірою в Henize 2-10 і її м'якшим закінченням газ стиснутий настільки, щоб викликати нове зіркоутворення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?