NASA запустило в космос унікального камікадзе для порятунку людства від астероїда
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA запустило в космос унікального камікадзе для порятунку людства від астероїда

NASA запустило в космос унікального камікадзе для порятунку людства від астероїда
Джерело:  online.ua

Безпілотник NASA DART вартістю 325 млн доларів запустили сьогодні вранці з військового космодрому в Каліфорнії. Його завданням є врізатися в астероїд Дідім діаметром близько 780 метрів з метою зміни траєкторії його руху. Апарат стартував о 08:21 ранку за Києвом.

Джерело: SpaceX

Унікальність запуску полягає в тому, що вчені вперше в історії перевірять можливість зміни траєкторії космічного тіла. Це робиться з метою перевірити можливості застосування сучасних технологій на випадок, якщо в майбутньому якесь космічне тіло, чи то комета, чи астроїд, справді стануть загрозою для населення планети. Зіткнення, як прогнозують, буде майже лобовим, воно має перевести астероїд на нижчу орбіту.

Поціновувачі кіно проводять паралель із фільмом "Армагеддон"

Проєкт DART розроблений NASA спільно з Європейським космічним агентством у рамках програми захисту Землі від планетарних ударів. Поціновувачі кіно вже встигли провести паралель із відомим фільмом "Армагеддон" 1998 року режисера Майкла Бея з Брюсом Віллісом у головній ролі.

Крім навколоземного астероїда Дідім діаметром близько 780 метрів, метою DART є його супутник, 168-метровий Діморф.

У NASA запевняють, що на даний момент немає загрози наближення до планети Земля цього астероїда, при цьому уточнюють, що спостереження за вищезазначеними астероїдом NASA і його супутником агентство веде ще з 2003 року.

Зіткнення з великим небесним тілом може стати для Землі катастрофою планетарного масштабу. Воно може щонайменше спричинити хвилю землетрусів, цунамі та інших масштабних катаклізмів

Вчені все-таки попереджають, що в космосі є кілька десятків інших астероїдів, щодо яких у експертів набагато вищий рівень занепокоєння. Зокрема, побоювання викликає астероїдна пара, яка наблизиться до Землі на відстань 6,7 млн. км восени 2022 року.

NASA проводить щорічні навчання, покликані відпрацювати на випадок подібної небезпеки чіткий та злагоджений механізм дій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?