Яка істота могла скоротити тривалість життя людей — нове дослідження
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Яка істота могла скоротити тривалість життя людей — нове дослідження

динозавр
Джерело:  Science Alert

Мікробіолог Жуан Педро де Магальяйш звертає увагу на те, що тривалість життя ссавців, до яких належать і люди, значно менша, ніж у рептилій та амфібій. Він озвучив свою версію того, чому так сталося.

Динозаври вплинули на тривалість життя людей?

Нова гіпотеза вченого отримала красномовну назву "вузьке місце довголіття".

За його словами, коли на нашій планеті жили динозаври, менші ссавці були вимушені швидко розмножуватися, аби вижити.

Жуан Педро де Магальяйш озвучив припущення, що у зв’язку з цим гени, які забезпечують довшу тривалість життя, могли були "відкинутими" в процесі еволюції.

Деякі з найдавніших ссавців були змушені жити внизу харчового ланцюга і, ймовірно, витратили 100 мільйонів років в епоху динозаврів, щоб вижити завдяки швидкому розмноженню. Я припускаю, що цей тривалий період еволюційного тиску вплинув на те, як ми, люди, старіємо, – озвучив своє припущення вчений.

Окрім того, він переконаний в тому, що дуже давні предки людей, які жили за часів панування динозаврів, втратили фотоліази – ферменти, які відновлюють пошкодження ДНК, спричинені ультрафіолетом.

динозавр
Фото: unsplash.com

Чому це могло статися

Як вважає мікробіолог, одна з причин полягає в тому, що тоді ссавці були вимушені вести нічний спосіб життя, щоб залишатися у відносній безпеці.

Жуан Педро де Магальяйш звертає увагу на те, що через мільйони років втрату фотоліаз люди компенсують за допомогою сонцезахисного крему.

Однак є й інша відмінність. У деяких рептилій, зокрема алігаторів, зуби можуть рости протягом усього життя. Люди такою здатністю не володіють. Це також може бути результатом генетичного відбору.

Ні для кого не секрет, що у тваринному світі ми можемо зустріти багато прикладі дивовижного відновлення та регенерації.

Однак така важлива генетична інформація була б непотрібною для ранніх ссавців, яким пощастило не стати їжею тиранозавра.

Хоча наразі це лише гіпотеза, є багато цікавих кутів зору на цю проблему, включаючи перспективу того, що рак частіше зустрічається у ссавців, ніж в інших видів, саме через швидкий процес старіння, – розповідає де Магальяйш.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?