Маск анонсував механізовану “руку”, яка ловитиме космічні кораблі під час приземлення
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Маск анонсував механізовану “руку”, яка ловитиме космічні кораблі під час приземлення

Маск анонсував механізовану “руку”, яка ловитиме космічні кораблі під час приземлення
Джерело:  online.ua

Засновник компанії SpaceX Ілон Маск 5 вересня залишив на своїй сторінці в соцмережі Twitter нове повідомлення, яке стосується майбутнього маніпулятора з механізованої рукою під назвою Mechazilla. Ця конструкція буде використовуватися для того, щоб спіймати ракету-носій Space Heavy і космічний корабель Starship при їх поверненні на Землю.

Джерело: Twitter Ілона Маска.

“SpaceX спробує спіймати найбільший, за всю історію, космічний корабель роботизованими паличками для їжі. Успіху не гарантую, але точно буде весело,” - написав на своїй сторінці у соціальній мережі Twitter Ілон Маск.

Для виконання цієї складної операції планується залучити роботизований комплекс, розміщений на платформі для приймання та старту космічних ракет під назвою Mechazilla.

Принцип роботи Mechazilla

Mechazilla розробляється компанією SpaceX для полегшення приземлення найбільшої за всю історію космонавтики ракети Space Heavy, швидкої, протягом години, дозаправки, та зручної заміни модулей Starship. Роботизований механізм представляє собою гігантську вежу з механізованими “руками”, яка швидко переміщуватиме як саму ракету, так і окремі модулі.

Ілон Маск підкреслив, що корабль Starship буде потрапляти в обійми Mechazilla відразу під час приземлення.

Цим ракети для навколоземних космічних проєктів будуть суттєво відрізнятись від варіантів Starship, які планується використовувати для місячних або марсіанських досліджень. Місячні та марсіанські ракети команда SpaceX планує обладнувати спеціальними посадковими опорами — “ногами”, котрі висуватимуться за кілька хвилин до приземлення на поверхню супутника Землі або іншої планети Сонячної системи.

Візуалізація Mechazilla. Фото - Twitter.

Однак, опори-ноги на інопланетних версіях Space Heavy Ілон Маск також вважає проміжним варіантом. Згодом, після побудови відповідної інфраструктури, такі ж гігантські вежі з роботизованими руками Mechazilla мають бути зведені і поза межами Землі.

Space Heavy стане першою космічною системою для виведення людей та вантажів і зворотного приземлення, який використовуватиме Mechazilla.

Попередні ракетні носії від компанії SpaceX, такі, як Falcon 9, здійснюють посадку на плавучу платформу.

Ілон Маск не приховує, що приземлення Space Heavy в обійми Mechazilla може бути не вдалим. Однак, на шляху розвитку космічної техніки і засновник SpaceX, і сама команда розробників та інженерів неодноразово стикались з труднощами, катастрофами і аваріями своїх дітищ. Та, з часом, всі проблеми на цьому шляху були успішно подолані.

Читайте також:

  • Ілон Маск неочікувано заснував нову компанію.

  • Маск анонсував створення в Tesla власного людиноподібного робота.

  • Ілон Маск нарешті розкрив головний секрет свого багатства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?