Ім’ям видатного українського винахідника назвали планету
Категорія
Технології
Дата публікації

Ім’ям видатного українського винахідника назвали планету

Ім’ям видатного українського винахідника назвали планету
Джерело:  online.ua

Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету ім'ям видатного українського винахідника Івана Пулюя.

Джерело: Facebook провідного наукового співробітника Інституту фізики НАН України Василя Шендеровського

Доктор фізико-математичних наук пояснив, що планета Пулюй з'явилася завдяки ініціативі українських вчених як один із заходів для вшанування 175-річчя від дня народження видатного фізика зі світовим ім'ям.

"Цього моменту вчені, колектив Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, мешканці Гримайлова чекали понад три роки. Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету ім'ям Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj = 2004 TY 13, про що повідомлено в Bulletin WGSBN робочої групи з питань номенклатури небесних тіл ", - написав Шендеровський.

Хто такий Іван Пулюй - головні факти з його біографії

Іван Пулюй (фото - commons.wikimedia.org)

  • Іван Пулюй народився 2 лютого 1845 року в Гримайлові Гусятинського районі на Тернопільщині. На той момент це містечко перебувало у складі Австрійської імперії.

  • Освіту він отримував в Тернопільській гімназії, а після її закінчення в Греко-католицькій духовній семінарії у Відні.

  • У 1876 році Іван Пулюй отримав вчений ступінь доктора натурфілософії, захистивши дисертацію на тему "Залежність внутрішнього тертя газів від температури".

  • У статусі професора експериментальної та технічної фізики Іван Пулюй очолив кафедру фізики Німецької вищої технічної школи (нині Чеський технічний університет) в Празі, яку в 1903 році перетворив в першу в Європі кафедру фізики і електротехніки.

  • Іван Пулюй відомий перш за все своїми дослідженнями Х-променів, які називають "рентгенівськими". Він зробив не менше для дослідження цього фізичного явища, ніж сам Рентген, але Нобелівської премії за це так і не отримав.

  • Український вчений також сконструював прилад для вимірювання механічного еквівалента теплоти. Цей прилад наочно демонструє один з найважливіших фізичних принципів збереження і перетворення енергії.

  • Фізик зробив значний внесок у створення лампи розжарювання. Він також причетний до запуску першого трамвая в Празі і будівництва перших електростанцій в Австро-Угорської імперії.

  • Іван Пулюй брав участь в першому повному перекладі Біблії на українську мову - вона була випущена в світ Британським біблійним товариством в лютому 1904 року. Він активно підтримував відкриття українського університету у Львові і публікував статті в підтримку української мови.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?