Інфекціоністка розповіла, якими небезпечними хворобами можна заразитися від птахів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Інфекціоністка розповіла, якими небезпечними хворобами можна заразитися від птахів

Інфекціоністка розповіла, якими небезпечними хворобами можна заразитися від птахів
Джерело:  online.ua

Люди можуть заразитися від птахів десятками різних хвороб, деякі з них можуть закінчитися летально. Лікарка-інфекціоністка Олена Акіменко розповіла, які хвороби птахів можуть становити небезпеку для людини.

Джерело: 5 канал.

“Це сальмонельоз, кампілобактеріоз, туберкульоз, ієрсиніоз, лістеріоз, пташиний грип та псевдомоноз. Найбільш часте захворювання - орнітоз, або пситтакоз. Він викликається мікроорганізмом Chlamydia psittaci, якої заражені більшість міських голубів”, - зазначила Акименко.

Заразитися цими хворобами можна, навіть просто годуючи пернатих в міських парках або скверах.

Лікарка каже, що зараження може закінчитися смертю. Так, згідно зі статистикою, від орнітозу вмирає 1% хворих людей, а від пташиного грипу - 3,5%.

Як відбувається зараження від птахів?

Підхопити небезпечну інфекцію можна від різних птахів: домашніх, декоративних, екзотичних. Небезпеку можуть становити навіть такі знайомі з дитинства пернаті сусіди, як голуби, ворони, горобці і синиці. У самих птахів захворювання протікає у вигляді кишкової інфекції або безсимптомно.

Людина може заразитися повітряно-крапельним, харчовим або повітряно-пиловим шляхом. Це може статися навіть при вдиханні пилу, що містить висохлі частинки випорожнень птахів.

Відчути нездужання людина може через тиждень - два. Захворювання завжди починається гостро: з ознобу, слабкості, нудоти, головного та м'язового болю, кашлю. Також, у зараженої людини розвивається пневмонія.

Лікарка попередила, що крім хвороб, птахи переносять ще і небезпечних комах - бліх, клопів і кліщів, а також паразитів і гельмінтів, таких як криптоспоридіоз і аскаридоз. Вони живуть на самих птахів і в їхніх гніздах, з яких перебираються в людські домівки і загрожують здоров'ю людей.

Для запобігання заражень спеціаліст радить не чіпати птахів і проводити вологе прибирання підвіконь або балконів, на яких знаходилися птахи, із застосуванням сильних дезінфікуючих засобів.

Читайте також:

  • Доісторичний птах здивував науковців: з'явилися перші зображення.

  • У природі вимерли рідкісні блакитні папуги, які були головними героями мультфільму "Ріо".

  • Дослідники з'ясували, чому динозаври були приречені на вимирання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?