Дослідники з'ясували, чому динозаври були приречені на вимирання
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники з'ясували, чому динозаври були приречені на вимирання

Дослідники з'ясували, чому динозаври були приречені на вимирання
Джерело:  online.ua

Вкрай мало людей знають про те, що сучасні птахи – це прямі нащадки динозаврів. За словами науковців, птахи давно "відкололися" від ящерів та встигли пожити з ними разом. Нещодавно дослідники вирішили нарешті знайти відповідь на запитання, чому "класичні" динозаври вимерли, а птахи – ні? Нова знахідка палеонтологів, цілком ймовірно, розставить всі крапки над "і".

Джерело: Science Advances

Вчені відповіли, чому динозаври не змогли вижити

Палеонтологи нещодавно знайшли вцілілий череп стародавнього птаха – іхтіорніса. Що важливо розуміти, цій знахідці понад 70 мільйонів років.

Після ретельного дослідження черепа науковці змогли створити 3D-модель мозку давнього птаха, який частково був схожий на динозаврів.

Вчені дійшли висновку, що унікальна форма мозку стародавніх птахів могла стати причиною того, що вони не змогли пережити масштабне Крейдове вимирання.

Враховуючи те, що іхтіорніс мав яскраві ознаки як динозаврів, так і птахів, то дослідження його мозку може пролити світло на таємницю виживання птахів. Варто звернути увагу на те, самі іхтіорніси Крейдове вимирання не пережили.

"Порівнявши мозок знахідки з мозком сучасних птахів та мозком, ймовірно, одного з найдавніших представників роду пернатих, археоптериксом, вчені дійшли до висновку, що форма мозку прямо впливає на здатність живих істот виживати. Мозок іхтіорніса має більше спільного з мозком динозаврів, ніж із сучасними птахами. Наприклад, півкулі головного мозку, де базуються вищі когнітивні функції у сучасних птахів набагато більші, ніж в іхтіорніса. Модель передбачає, що ці функції можуть бути пов'язані з виживанням після масового вимирання", - йдеться в повідомленні.

Порівняння мозку сучасних та давніх птахів (Фото - The University of Texas at Austin)

На переконання авторів дослідження, відмінності у сенсорній системі птахів та збільшення об'єму мозку стали одним з вирішальних факторів того, чому їм не вдалося пережити моторошний період після падіння астероїда.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?