Вчені описали новий різновид динозаврів — найбільший серед усіх ящерів Австралії
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені описали новий різновид динозаврів — найбільший серед усіх ящерів Австралії

Вчені описали новий різновид динозаврів — найбільший серед усіх ящерів Австралії
Джерело:  online.ua

Команда австралійських палеонтологів класифікувала новий різновид динозаврів як Australotitan cooperensis. Його наразі буквально вважають найбільшим серед усіх прадавніх ящерів, що мешкали на континенті.

Джерело: Paleontology and evolutionary science

За оприлюдненими подробицями, скам’янілі рештки красномовно названого австралотитана виявили ще 2007 року. Весь цей час тривав процес класифікації, коли науковці порівнювали та описували кістки відносно інших видів.

Як уточнюється, фахівці мали певні труднощі з ідентифікацією. Все було пов’язано з віддаленим розташуванням усіх кісток, розміром цих скам’янілостей і крихким станом знахідки. Водночас експерти музею Квінсленду констатували в цілому добрий стан збереження.

За попередньою оцінкою, австралотітан входить до низки з 15 найбільших динозаврів, яких класифікували за всю історію досліджень. Його висота сягала понад 6,5 метра, а довжина понад 30 метрів.

Палеонтологи констатували, що новий різновид належить до завроподів. Ця група харчувалася рослинною їжею та водночас мала великі розміри. Вони мали маленькі голови з відповідно розвиненим мозком, оскільки перебіг життя не вимагав від них надзвичайних рішень, але довгі шиї, хвости й стовпоподібні кінцівки.

Екземпляр австралотитана, над яким працювали науковці, виявили неподалік від австралійської річки Купер-Крик. Саме на її честь динозавра фахівці нарекли Купером.

Скам’янілості у 2007 році виявила сім’я дослідників динозаврів на власній фермі. Пізніше за їх участі у штаті створили некомерційний музей, який щороку проводить дослідження “в полі”.

Безпосередньо на території Австралії завроподи були найбільш поширеними на певному етапі крейдового періоду - близько 92-96 мільйонів років тому. Науковці встановили, що австралотитан мав тісний зв’язок із кількома іншими різновидами - вінтонотитаном, діамантіназавром і саванназавром.

“Здається, найбільші динозаври Австралії належали до однієї великої щасливої родини”, - цитують медіа доктора Скотта Хокнулла, одного з учасників масштабного дослідження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?