Вчені довели, що динозаври не мігрували взимку від холодної погоди
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені довели, що динозаври не мігрували взимку від холодної погоди

Вчені довели, що динозаври не мігрували взимку від холодної погоди
Джерело:  online.ua

Палеонтологи виявили ознаки того, що динозаври близько 70 мільйонів років тому витримували зиму у постійному місці проживання та не мігрували в тепліші регіони.

Джерело: Current Biology

За оприлюдненими даними, на території Аляски науковці виявили чисельні скам’янілості дитинчат-динозаврів, що вказує на відсутність міграції. Залишки у Принс-Крік вже назвали “найбільш північними з динозаврів, що не належать до пташиних”.

У згаданій локації вдалося знайти й ідентифікувати скам’янілості одразу 7 різних сімейств, серед яких тиранозаври, гадрозаври, цератопсиди.

Передбачається, що 70 мільйонів років тому Крайня Північ була відзначена більш теплою погодою у порівнянні з нашим часом. Тоді середня річна температура повітря сягала близько 6 градусів Цельсія. Середньорічна температура повітря у Києві, наприклад, оцінена в 9 градусів.

Згідно з припущенням науковців, які досліджують нову знахідку, динозаври могли з успіхом переживати холодну погоду, зимову нестачу світла та навіть сніг.

Раніше були висунуті теорії, за якими стародавні ящури мігрували на південь для висиджування та вирощування дітей, оскільки клімат подекуди навіть у ті тропічні часи міг бути суворим, а тварини не були звичні до перепадів.

У новій роботі Патріка Дрюкенміллера та його колег з Університету штату Аляски говориться про те, як динозаври могли переживати похолодання. Там згадуються не тільки скам’янілості молодих особин, але й ознаки гніздування в Арктиці.

Деяким з видів, які були присутні в Принс-Крік, були необхідні до 6 місяців для вилуплення з яйця. Така тривалість сягає періоду короткого північного літа. Якби динозаври мігрували, вони не мали б часу для гніздування, адже довелося б вирушати в дорогу.

Вимирання динозаврів

Ще кілька десятиріч тому вважалося, що динозаври могли зникнути через охолодження клімату на тлі катастроф на планеті - падіння астероїда. Група астрономів Гарвард-Смітсоновського інституту виступили з оновленою гіпотезою про масове вимирання.

Вчені припустили, що на нашу планету ж насправді впав не астероїд, а частина довгоперіодичної комети. Деякі з таких об’єктів можуть проникати у простір Сонячної системи з так званої Хмари Оорта, гіпотетичної області за орбітами найвіддаленіших планет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?