Іран у 30 разів скоротив термін виготовлення матеріалів для ядерної бомби
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран у 30 разів скоротив термін виготовлення матеріалів для ядерної бомби

Іран у 30 разів скоротив термін виготовлення матеріалів для ядерної бомби
Джерело:  online.ua

У Пентагоні повідомляють, що Ірану наразі вдається виготовляти достатню кількість розщеплювальних матеріалів для однієї ядерної бомби приблизно за 12 днів, хоча раніше Тегеран на це витрачав 12 місяців.

Джерело:  Reuters

Влада Ірану скоротила термін виготовлення матеріалів для ядерної бомби

У Міноборони США поцікавилися, чому команда президента США Джо Байдена намагалася відновити дію "ядерної угоди" - Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA).

Тому що ядерний прогрес Ірану з тих пір, як ми вийшли з JCPOA, був разючим. У 2018 році, коли попередня адміністрація вирішила вийти зі JCPOA, Ірану знадобилося б близько 12 місяців, щоб зробити одну бомбу з розщеплювального матеріалу. Зараз на це піде близько 12 днів, - заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

За словами представника Пентагону, Білий дім досі намагається зробити все можливе, щоб розв'язати цю проблему дипломатичними інструментами та нарешті знову повернути обмеження на ядерну програму Тегерана.

Це було б краще за інші варіанти, - озвучив свою думку з цього приводу Колін Каль.

Що важливо розуміти, влада США багато разів оцінювала час прориву Ірану - скільки днів чи місяців знадобиться Тегерану для отримання матеріалу, що розщеплюється, для однієї бомби, якщо він вирішить це зробити.

Раніше офіційний Вашингтон заявляв про тижні, а не про дні, як Каль.

За словами американських експертів, попри те, що влада Ірану суттєво наблизилася до виробництва розщеплювального матеріалу, це ще не означає, що їй вдалося опанувати технологію для створення бомби.

Що відомо про ядерну програму США та Ірану

У рамках угоди 2015 року, від якої колишній американський лідер Дональд Трамп відмовився у 2018 році, офіційний Тегеран обмежив свою ядерну програму в обмін на полегшення економічних санкцій.

Нові санкції, які запровадив Трамп, підштовхнули Іран до відновлення раніше заборонених ядерних робіт і відродило побоювання міжнародної спільноти щодо того, що Тегеран може прагнути до створення ядерної бомби.

Останні декілька років команда Джо Байдена робить все можливе, що відродити "ядерну угоду", однак поки їй нічого не вдається.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?