Китай закликає до переговорів і зняття санкцій з Росії – CNN
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай закликає до переговорів і зняття санкцій з Росії – CNN

Китай закликає до переговорів і зняття санкцій з Росії – CNN
Джерело:  online.ua

  В оприлюдненому документі з викладенням позиції Китаю щодо війни в Україні, Китай продовжує закликати Україну та Росію до врегулювання “конфлікту”. Про це пише CNN, оглядаючи вищезгаданий документ.

Джерело: CNN

Бачення Китаю врегулювання ситуації в Україні

Китай заявив про свою свою позицію стосовно війни в Україні у нещодавно оприлюдненому документі з 12 пунктів.

МЗС Китаю підкреслило необхідність переговорів між сторонами та припинення накладання санкцій на Росію.

Пекін, за заявою медіа, все ще намагається подати себе як нейтрального посередника, що виступає за мир. Країна намагається одночасно покращити відносини з Москвою та не зруйнувати їх із Заходом.

Зокрема, було наголошено на тому, що використання ядерної зброї все ще вважається Китаєм неприйнятним. Про це заявив лідер країни Сі Цзіньпін ще минулого року.

У CNN замислюються чи варто довіряти китайському “нейтралітету”. Країна досі не наважилася назвати ситуацію в Україні “вторгненням”, використовуючи натомість “криза” чи “конфлікт”.

Крім того, Китай дипломатично та економічно підтримує Росію, що заставляє задуматись про справжню позицію країни.

Також Захід у ході останніх подій висловив своє занепокоєння щодо можливості поставки Китаєм летальної військової допомоги Росії.

Китай, у свою чергу, звинувачення відкидає та підкреслює необхідність встановлення миру шляхом діалогу між двома країнами.

Суперечливим також є те, що незважаючи на думку Китаю, що «суверенітет, незалежність і територіальна цілісність усіх країн повинні ефективно підтримуватися», він усе ще не визнає порушення Росією суверенітету України.

В документі з викладенням позиції Китаю також дублювалися російські наративи про те, що Захід провокує війну розширенням НАТО.

Реакція України на заяви Китаю

Україна назвала позицію «хорошим знаком», але закликала Китай зробити більше.

Китай повинен зробити все від нього залежне, щоб припинити війну і відновити мир в Україні та закликати Росію вивести свої війська, – заявила тимчасово повірена у справах України в Китаї Жанна Лещинська.

Вона додала, що Китай до публікації документу не радився з Україною.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?