Китай оприлюднив власні пропозиції щодо завершення війни в Україні. У США відреагували
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай оприлюднив власні пропозиції щодо завершення війни в Україні. У США відреагували

Китай оприлюднив власні пропозиції щодо завершення війни в Україні. У США відреагували
Джерело:  online.ua

Пекін таки оприлюднив перелік власних мирних ініціатив щодо завершення розв'язаної Кремлем війни проти України.

Джерело: МЗС КНР

Що відомо про план КНР стосовно завершення війни в Україні 

Зокрема, першим пунктом серед мирних ініціатив зазначається повага до суверенітету усіх без вийнятку країн.

Необхідно ефективно підтримувати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність усіх країн. Усі країни, великі чи малі, сильні чи слабкі, багаті чи бідні, є рівноправними членами міжнародного співтовариства. Усі сторони повинні спільно підтримувати основні норми, що регулюють міжнародні відносини, і захищати міжнародну чесність і справедливість. Слід заохочувати рівне та однакове застосування міжнародного права, а подвійні стандарти слід відкидати, - йдеться у поясненні до переліку мирних ініціатив.

Наступний пункт звучить, як відмова від менталітету часів Холодної війни.

Безпека країни не повинна досягатися за рахунок інших. Безпека регіону не повинна досягатися зміцненням чи розширенням військових блоків. Законні інтереси безпеки та занепокоєння всіх країн необхідно сприймати серйозно та належним чином розглядати. Немає простого вирішення складної проблеми. Усі сторони повинні, дотримуючись бачення спільної, всеосяжної, спільної та сталої безпеки та пам’ятаючи про довгостроковий мир і стабільність у світі, сприяти створенню збалансованої, ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки. Усі сторони мають протистояти прагненню до власної безпеки ціною безпеки інших, запобігати блоковій конфронтації та спільно працювати заради миру та стабільності на Євразійському континенті, - йдеться у заяві МЗС КНР.

Наступними пунктами йдуть:

  • Припинення бойових дій;

  • Відновлення мирних переговорів;

  • Вирішення гуманітарної кризи;

  • Захист цивільного населення та військовополонених;

  • Підтримання безпеки атомних електростанцій;

  • Зниження стратегічних ризиків;

  • Сприяння експорту зерна;

  • Припинення "односторонніх" санкцій;

  • Підтримання стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів поставок;

  • Сприяння післявоєнній відбудові.

Реакція США на мирні ініціативи Пекіна 

За словами радника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана, розв'язана Кремлем війна проти України може завершитись хоч завтра, це цілком залежить від кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна.

Ну, моя перша реакція на це полягає в тому, що вони можуть зупинитися на першому пункті, а саме на повазі до суверенітету всіх націй, - зазначив Салліван, коментуючі мирні ініціативи КНР.

На його думку, війна в Україні "може закінчитися завтра", якщо Росія припинить нападати на Україну та виведе свої війська.

Україна не нападала на Росію, НАТО не нападав на Росію, США не нападали на Росію. Це була війна вибору, яку розпочав Путін, - підкреслив Салліван.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?