Іспанія стала другим найбільшим покупцем російського газу — Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

Іспанія стала другим найбільшим покупцем російського газу — Reuters

Іспанія стала другим найбільшим покупцем російського газу — Reuters
Джерело:  online.ua

Іспанія, в якій продовжується політична криза після виборів, все більше покладається на російський природний газ (СПГ) – навіть незважаючи на те, що загальний обсяг його імпорту падає. Про це свідчать урядові дані, опубліковані в 8 вересня.

Джерело: Reuters

Іспанія стала другим найбільшим покупцем російського газу

Іспанський імпорт з Росії в липні зріс на 65% в порівнянні з тим же місяцем минулого року, в той час як країна імпортувала на 14% менше газу протягом місяця, йдеться в заяві Міністерства енергетики та навколишнього середовища. В результаті частка російського газу в загальному обсязі імпорту (Іспанія повністю покладається на іноземний газ) зросла до 28% у липні порівняно з 14,5% у тому ж місяці 2022 року.

Росія стала другим за величиною іспанським постачальником після Алжиру, який перекачує газ до Іспанії трубопроводом через Середземне море. У той же час імпорт з основних країн-експортерів (Нігерія, Норвегія, Катар і США) впав у липні.

За перші сім місяців року імпорт російського газу зріс на 70%, склавши 21% від загального обсягу імпорту. Іспанія стала другим найбільшим клієнтом Росії.

Іспанія – не єдиний покупець російського газу в Європейському Союзі, незважаючи на офіційну мету ЄС відмовитися від російського викопного палива протягом декількох років. У період з січня по липень країни ЄС імпортували приблизно на 40% більше скрапленого природного газу (СПГ) з Росії порівняно з аналогічним періодом 2021 року, до початку повномасштабної російської війни в Україні, як показав аналіз, проведений активістами минулого тижня, зазначає Reuters.

8 вересня в Брюсселі міністр енергетики Тереза Рібера з Іспанії, яка головує в ЄС на ротаційній основі, заявила, що в короткостроковій перспективі не планується забороняти імпорт російського СПГ, оскільки такий крок спричинить стрибок цін, який може завдати шкоди економіці ЄС.

Що відомо про поставки СПГ з Росії до ЄС 

Бельгія та Іспанія стали другою та третьою країнами у світі за кількістю імпортованого зрідженого газу з Росії. Загалом ЄС планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з РФ.

Цього року ЄС планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з Росії, незважаючи на те, що прагне відмовитися від російського викопного палива до 2027 року.

За даними аналізу неурядової організації Global Witness, за перші сім місяців цього року Бельгія та Іспанія були другим і третім за величиною покупцем російського СПГ після Китаю.

Global Witness повідомляє, що це зростання набагато різкіше, ніж середньосвітове зростання імпорту російського СПГ, яке становило 6% за той самий період.

За даними Global Witness, вартість СПГ, імпортованого з січня по липень за цінами спотового ринку, склала 5,29 млрд євро.

Більшість російського газу надходить з підприємства «Ямал СПГ», контрольним пакетом якого володіє російська компанія «Новатек». Інші пакети акцій належать французькій Total Energies, китайській CNPC і китайському державному фонду.

Читайте також:

  • Австрійська компанія продовжить закуповувати російський газ до 2040 року

  • Доходи РФ від продажу газу до Європи цьогоріч впадуть на 75%

  • G7 i ЄС заборонять відновлювати поставки газу РФ на маршрутах до Європи — FT

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?