Кабмін оголосив жорстку війну олігархам
Категорія
Політика
Дата публікації

Кабмін оголосив жорстку війну олігархам

Кабмін оголосив жорстку війну олігархам
Джерело:  online.ua

На сьогоднішньому засідання Кабмін затвердив план заходів для боротьби з надмірним впливом олігархів. Метою документа є також розвиток системи запобігання загрозам національної безпеки.

Джерело: засідання уряду

Насамперед йдеться про реалізацію закону "про олігархів" у вигляді створення відповідних реєстрів, в яких міститиметься інформація про ділову репутацію людини, яка претендує на те, щоб, наприклад, придбати певне ЗМІ.

Ще одним важливим моментом імплементації резонансного, ініційованого президентом Володимиром Зеленським закону, є підвищення впливу Антимонопольного комітету у його боротьбі проти монополії на мовлення тих медіа, які контролюють впливові бізнесмени.

Заходи у сфері енергетики та медіасфері

План заходів боротьби з олігархічними впливами передбачає також надання Нацраді з питань телебачення та радіомовлення можливості анулювання ліцензій деяких ЗМІ. Це ж відомство наступного місяця має розробити порядок перевірки ділової репутації покупця ЗМІ.

Ще одним наміром є встановлення необхідних умов для зміни міжнародних угод, які захищають інвестиції українських бенефіціарів компаній, зареєстрованих в іноземних юрисдикціях. Контроль збираються також посилити над фінансовими операціями олігархів шляхом розроблення відповідного законопроекту, що вносить олігархів до переліку високоризикових суб'єктів первинного фінмоніторингу.

 У сфері енергетики передбачена низка заходів з метою забезпечити прозорість оптового енергетичного ринку. Реалізація цих заходів передбачає інтеграцію енергосистеми України до системи енергосистеми ЄС з паралельною поступовою відмовою від імпорту з Білорусі та Росії.

Одним із заходів мінімізації впливу олігархів є також законодавче закріплення зниження суттєвого впливу олігархів на політичні партії.

Що передбачає закон про олігархів

Згідно з законом, в Україні мають створити реєстр, куди заноситимуть дані про осіб, які відповідають критеріям визначення олігархів. Останні, зокрема, повинні відповідати принаймні трьом з чотирьох критеріїв, вказаних у нормативно-правовому акті. Йдеться про:

  • участь у політичному житті України,

  • значний вплив на медіа

  • контроль або володіння певною монополією на ринку,

  • наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?