У МОЗ поскаржились на маніпуляції COVID-статистикою в інформпросторі
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ поскаржились на маніпуляції COVID-статистикою в інформпросторі

У МОЗ поскаржились на маніпуляції COVID-статистикою в інформпросторі
Джерело:  online.ua

В українському інформаційному просторі неодноразово траплялися випадки маніпуляцій статистикою про епідемічні показники COVID-19. В основному причиною є досягнення власних політичних цілей з боку деяких політиків. Таку заяву зробив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Джерело: Укрінформ

Він додав, що загалом немає підстав стверджувати, що в країні приховують дані про пандемію COVID-19, однак вищезгадані випадки нерідко сприяють дискредитації вакцинальних заходів.

"Окрім формування прозорих потоків даних та забезпечення доступу до них, важливим є і їхнє правильне трактування. Сьогодні статистикою не соромляться свідомо маніпулювати. На жаль, цим користуються політики – для досягнення своїх цілей, а також для дискредитації кампанії з вакцинації", – сказав міністр.

Замовчування фактів, які і відрізняють справжню аналітику від маніпуляцій

Для прикладу він навів випадки в інформаційних повідомленнях українських медіа про те, що країни, які вакцинували вже понад 80% свого населення, мають навіть вищі показники захворюваності. За словами Ляшка, у таких "новинах" часто замовчують факти, які насправді і відрізняють справжню аналітику від маніпуляцій.

"З метою підміни понять порівнюють непорівнюване, ігнорують природні процеси розвитку епідемії, вимірюють все в абсолютних цифрах або в надто короткі проміжки часу, вириваючи з контексту окремі цифри", - наголосив Ляшко.

Для пояснення своїх слів він навів приклад маніпуляції, коли з допомогою вищезгаданої підміни понять висувають припущення, що масові щеплення у країні неефективні у зв’язку з високими показниками смертності в Україні. Ляшко також пояснив причину зниження епідемічних показників в країнах Європи.

"Наведу кілька прикладів. Велика Британія при майже такій же кількості нових випадків зменшила показники летальності вдесятеро, піднявши рівень охоплення вакцинацією до 67%. Завдяки вакцинації країни Європи, що охопили щепленнями більш ніж половину власного населення, в середньому зменшили кількість летальних випадків більш як втричі, а значна частина з них – у 8-10 разів. І в Україні завдяки вакцинації вже вдалось зберегти життя понад 5,5 тис. осіб", – сказав Ляшко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?